Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Φόρουμ των Δελφών: Η περιφερειακή διακυβέρνηση για την Ευρώπη – αποτελέσματα και νέοι στόχοι για το μέλλον

 

Στον εντυπωσιακό συνεδριακό χώρο που πραγματοποιείται το 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών από τις 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Α.Ε. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση για την Ευρώπη, αποτελέσματα και νέοι στόχοι για το μέλλον.

Παίρνοντας το λόγο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης τόνισε ότι η ΕΕ έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην περιφερειακή ανάπτυξη ωστόσο στην Ελλάδα η περιφερειακή διακυβέρνηση μοιάζει «με κολυμβητή που κολυμπάει αντίθετα με το ρεύμα». Με αυτή τη φράση ο Υφυπουργός εξήγησε ότι η περιφέρεια πέτυχε στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως την περίοδο της πανδημίας, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια τη λέξη διακυβέρνηση της Περιφέρειας.

Έδωσε έμφαση ωστόσο στο γεγονός ότι η ΕΕ αύξησε τα κονδύλια των περιφερειακών προγραμμάτων στα 8,1 δις με πολλά έργα και δράσεις και με απορρόφηση που έφθασε στο 90% ενώ ήδη τρέχει και το νέο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός είπε ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι οικονομικές θεωρίες δεν ισχύουν και αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική περιφερειακή διακυβέρνηση, η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Τόνισε επίσης, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να δημιουργηθούν κίνητρα για την αξιοποίηση των έργων.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ως οικοδεσπότης της τοποθεσίας του Φόρουμ τόνισε, ότι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί γιατί «το κεντρικό κράτος πάσχει από αθηναϊκή πρεσβυωπία».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώτος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ανέφερε ότι στον αγώνα για την περιφερειακή ανάπτυξη είμαστε ακόμα χαμηλά, περίπου στη μέση και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Επίσης τόνισε, ότι υπάρχουν πολλά πετυχημένα μοντέλα διοίκησης στην ΕΕ που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και ότι η Περιφέρεια χρειάζεται περισσότερη αυτονομία στη διαχείριση πόρων αλλά και στην ανάληψη αρμοδιοτήτων.

Ο πανταχού παρών Αντιπεριφερειάρχης της Φωκίδας
συγχαίρει την κα Παρασκευά για την συμμετοχή της
στο 8ο Dephi Economic Forum 2023. 

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας παρατήρησε ότι η Ελλάδα γέρνει ανατολικά, υστερεί στις υποδομές και ότι ενώ έχει γίνει πρόοδος με την αποκέντρωση, βρισκόμαστε ακόμα στο πρώτο κεφάλαιο.

Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, εκτίμησε ότι το κράτος μετάνιωσε που έκανε την αποκεντρωμένη διοίκηση και το δείχνει αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «δείχνουν ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία».

Ο Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, υπογράμμισε ότι ενώ έχουμε την καλύτερη από ποτέ απορρόφηση κονδυλίων, δεν έχουμε αρκετά χέρια για να υλοποιήσουν τις δράσεις.

Τέλος, ο Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι δεν είναι θέμα εμμονής ή διαμοιρασμού της εξουσίας της περιφερειακής διοίκησης και ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν να ακολουθήσουν καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και έχει μείνει στα χαρτιά.

Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος του Star Κεντρικής Ελλάδας Λένα Παρασκευά, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.



Συγχαρητήρια για τον συντονισμό του πάνελ με τους Περιφερειάρχες της Ελλάδας στην δημοσιογράφο του Star Κεντρικής Ελλάδας Λένα Παρασκευά. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο καλά λόγια λένε όλοι για την δουλειά της, τον επαγγελματισμό της αλλά και για τον χαρακτήρα της! Για άλλη μια φορά ήσουν άψογη. Λ.Ρ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: