Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Φάνης Σπανός: «Ξεκινά η κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου! Ικανοποιημένοι θα είμαστε μόνο όταν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες»

 




Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επισκέφθηκε το Λιδωρίκι την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 και συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση για την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου. Έργο, το οποίο αποτελούσε πάνδημο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και μπαίνει επιτέλους στο στάδιο της υλοποίησης.

 Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της (υπ’αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/41432/339/13-4-2023) απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με την οποία εντάχθηκε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό ύψους 23.610.352 ευρώ.

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Δωρίδος, υπέβαλλε αίτημα στη σχετική πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και μετά την ένταξη του έργου, κατέστη δικαιούχος και φορέας υλοποίησης.

 Φυσικό αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή μίας κεντρικής εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, στην οποία θα καταλήγουν με σύστημα αγωγών μεταφοράς τα λύματα των οικισμών Λιδωρικίου, Πενταπόλεως, Μαλανδρίνου (και του σωφρονιστικού καταστήματος), Αμυγδαλιάς, Βραΐλας, Λεύκας, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη των εκτός αποχετευτικού δικτύου μεμονωμένων κατοικιών. 

Περιλαμβάνονται επίσης τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών Λιδωρικίου, Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Λεύκας, Βραΐλας και τμήματος της Πεντάπολης (περίπου το 30% του οικισμού και το σύνολο του οικισμού Παλαιοκάστρου). Συνολικά, θα κατασκευαστούν δίκτυα (εσωτερικά και μεταφοράς) μήκους περίπου 38 χλμ., καταθλιπτικοί αγωγοί 36,5 χλμ περίπου, 1.200 ιδιωτικές συνδέσεις και 7 αντλιοστάσια. 

Την ενημερωτική συνάντηση προκάλεσε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο Βουλευτής ΝΔ Φωκίδας Ιωάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος. 

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε: «Μια προσδοκία και μια σκληρή δουλειά δεκαετιών δικαιώνεται με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της πρότασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή του παραλίμνιου αγωγού λυμάτων των οικισμών του Μόρνου, με προϋπολογισμό 23.744.516 ευρώ.

 »Ο αγωγός είναι μια μεγάλη και σημαντική οφειλή της Πολιτείας προς μια κοινωνία, η οποία υφίσταται τους απαραίτητους -αλλά εξαιρετικά επαχθείς- περιορισμούς, για την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού της πρωτεύουσας. 

»Σήμερα, είχαμε τη χαρά της παρουσίασης του έργου από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκο. Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκε η εκπόνηση της μελέτης από τον Δήμο Δωρίδας, κυρίως όμως μια δυνατή ομόφωνη διεκδίκηση από τον Βουλευτή Γιάννη Μπούγα, τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τόσο σήμερα, όσο και από τους προκατόχους όλων μας. 

»Και φυσικά, απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για το σημερινό βήμα ήταν η υιοθέτηση του αιτήματος από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, αλλά και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους οποίους και ευχαριστούμε! 

»Ακολουθεί η δημοπράτηση και η κατασκευή του έργου από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Δωρίδος. Και επειδή αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα, πραγματικά ικανοποιημένοι θα είμαστε μόνο όταν το έργο ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους πολίτες που ανήκει!». 



Δεν υπάρχουν σχόλια: