Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Δελφών για την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων - Π. Ταγκαλής: «Η πλούσια ιστορία μας πυξίδα για την πορεία μας στο μέλλον»

 


Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 οι εορτασμοί της 202ης Επετείου της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων. Επίσημοι, που τίμησαν με την παρουσία τους το κορυφαίο ιστορικό γεγονός, καθώς και πλήθος κόσμου που έδωσαν το παρών, χειροκρότησαν τα σχολεία, τους Συλλόγους και τα Σωματεία που παρέλασαν, κλείνοντας έτσι το εορταστικό τετραήμερο στους ρυθμούς του οποίου κινήθηκε η περιοχή. 

Η ημέρα ξεκίνησε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τους Ιερούς Ναούς της πόλης, ενώ η Φιλαρμονική της Άμφισσας παιάνιζε στους δρόμους. Στη συνέχεια έγινε η προσέλευση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, των επισήμων και των τμημάτων που συμμετείχαν στην παρέλαση, για να ακολουθήσει η τέλεση της Δοξολογίας.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, στην εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην ιστορία της Άμφισσας η οποία ξεκινά από το 14ο αιώνα π.Χ. και φτάνει έως σήμερα, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πορεία του χρόνου. Εστίασε στους ήρωες της περιοχής και στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα εκ των οποίων ήταν και η Απελευθέρωση του πρώτου Κάστρου, το οποίων δεν ήταν άλλο από αυτό των Σαλώνων «Χρέος δικό μας είναι η διατήρηση άσβεστης της Ιστορικής μνήμης, η απόδοση φόρου τιμής σε όλους τους ήρωες που έκαναν το χρέος τους στην Πατρίδα», είπε ο κ. Ταγκαλής, συμπληρώνοντας: «Οι ιδέες και τα Ιδανικά του αγώνα της απελευθέρωσης του 1821 δε λησμονούνται, είναι πάντα εδώ, όπως και σήμερα  202 χρόνια μετά, σε μια συγκυρία ιδιαιτέρως δύσκολη, με σύγχρονες προκλήσεις. Η ιστορία μας αποτελεί πυξίδα πορείας για να σταθούμε αντάξιοι των προγόνων μας και να κληροδοτήσουμε κι εμείς στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα. Παραλαμβάνουμε την ευθύνη, λέμε ναι στις προκλήσεις, και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία…».

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, στην Πλατεία Ησαΐα, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση την οποία παρακολούθησαν επίσημοι και πλήθος κόσμου, στην οποία συμμετείχαν σχολεία, Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς. Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς, επίσης στην πλατεία Ησαΐα.

Ο Δήμος Δελφών, από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Απριλίου, σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και δραστήριους πολίτες, διοργάνωσε μία σειρά ποιοτικών δράσεων, οι οποίες περιελάμβαναν θεατρικές παραστάσεις, επετειακή εκδήλωση  με ομιλία και μουσικό-χορωδιακό πρόγραμμα, έκθεση ζωγραφικής, πεζοπορική διαδρομή, παρουσίαση βιβλίου, καθώς και την καθιερωμένη Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Κάστρου. Κάθε χρόνο ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά. Με αυτό ως στόχο, συνεχίζουμε την πορεία προς το μέλλον!

Ο Δήμος Δελφών ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία για μία ακόμα φορά συνέδραμε στηρίζοντας δράσεις με πολιτιστικό-κοινωνικό αντίκτυπο. Επίσης, ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο τους, καθώς και εκείνους που συμμετείχαν, είτε δημότες της περιοχής, είτε επισκέπτες που ήρθαν την πόλη για να τιμήσουν το ιστορικό γεγονός.

Επίσης ευχαριστεί για την έμπρακτη συνεισφορά τους,  για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τους κάτωθι:

·        Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας

·        ΚΑΠΗ Άμφισσας

·        ΚΑΠΗ Ιτέας- Δεσφίνας

·        Σύλλογος Θεσσαλών Φωκίδας

·        Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντεορίων

·        Κοινότητα Κίρρας

·        Κοινότητα Σερνικακίου

·        Τις Εταιρείες Imerys, ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟ, Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες

·        Κατάστημα Segditsas technologies

·        Catering «Το Σπιτικό»

·        Φούρνοι Στάθη Σορώκου και Γιώργου Χολέβα

·        Super Market Σκλαβενίτη

·        Super Market Γαλαξία












Δεν υπάρχουν σχόλια: