Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: «Αγωνιζόμαστε για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία»


 


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία ο υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης έκανε την εξής δήλωση: 

 

«Στις 28 Απριλίου τιμούμε την μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι, τραυματίστηκαν ή επλήγησαν με άλλο τρόπο από την εργασία τους και αγωνιζόμαστε για υγιέστερους και ασφαλέστερους χώρους εργασίας.

Ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το άγχος, οι υπερβολικά μακρές ώρες εργασίας και οι ασθένειες συμβάλλουν στο θάνατο περίπου 3 εκατομμυρίων εργαζομένων κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 θανάτους ημερησίως. 

Στην Ελλάδα, η πολιτική που ασκήθηκε από την Νέα Δημοκρατία στον τομέα της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή του ρόλου του κράτους όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων, με τρανό παράδειγμα την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε «μαϊμού» ανεξάρτητη αρχή. 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «δεν πρόλαβε» καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησής της να κυρώσει την σύμβαση 155 της  Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που καθιστά θεμελιώδες δικαίωμα την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, αναγκάζοντας την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) να δείξει τον Ιούνιο 2022 κίτρινη κάρτα στη χώρα μας.

Δυστυχώς, οι συνέπειες των πολιτικών της στον τομέα της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) είναι συγκλονιστικές. Το 2022 χάθηκαν 104 εργαζόμενοι και το 2023, πριν κλείσει ο Φεβρουάριος (και πριν το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών), καταγράφηκαν 25 απώλειες. Αντίστοιχα, το 2019 είχαμε 51 νεκρούς και το 2020 (έτος πολύμηνου lockdown) 41.

Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε το ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο που προκαλούν οι ασθένειες και τα ατυχήματα και να μαχόμαστε τόσο για την αποτροπή τους όσο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ασθένειας και της υγείας στην εργασία ως θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα όλων.

Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αγωνίζεται για την θεσμική θωράκιση, την ενίσχυση και τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: