Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Η Άμφισσα γιορτάζει την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων

 



➡Σήμερα Σάββατο η εντυπωσιακή Αναπαράσταση
Ημέρα αφιερωμένη στην Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων είναι για την πόλη της Άμφισσας το Σάββατο 22 Απριλίου 2023.
Τον κύκλο των δράσεων θα ανοίξει το πρωί η πεζοπορική διαδρομή «Της λευτεριάς η στράτα», που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Αμφισσέων «Τα Σάλωνα», θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Δημητρίου Χρ. Χαλατσά, με τίτλο «Αρχείο Ζεΐνη (Καστελλίων Φωκίδος) 1700- 1900-Οι συναλλαγές στην τουρκοκρατία και η μετεπαναστατική κεντρική Στερεά Ελλάδα», ενώ θα κορυφωθούν το απόγευμα με την εντυπωσιακή Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Κάστρου. Τέλος, το βράδυ θα λάβει χώρα παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή Μουσική.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα της ημέρας
📌Σάββατο 22 Απριλίου 2023
Ώρα 8:30 - Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος
Πεζοπορική διαδρομή με τίτλο «Της Λευτεριάς η στράτα», από την Μονή του Προφήτου Ηλιού ως το κάστρο της Άμφισσας. Διοργάνωση από το σύλλογο των Απανταχού Αμφισσέων «Τα Σάλωνα», με την υποστήριξη του Δήμου Δελφών.
Στην πεζοπορία συμμετέχουν οι σύλλογοι: ΗΝΙΟΧΟΣ Α.Σ., ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, το 3ο Δημοτικό σχολείο Άμφισσας και οι Πρόσκοποι Άμφισσας.
Ώρα 11:00 - Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης- Οικία Πανουργιά
- Παρουσίαση βιβλίου του Δημητρίου Χρ. Χαλατσά με τίτλο "Αρχείο Ζεΐνη (Καστελλίων Φωκίδος) 1700- 1900 Οι συναλλαγές στην τουρκοκρατία και η μετεπαναστατική κεντρική Στερεά Ελλάδα".
Επιμέλεια εκδήλωσης: Εταιρεία Φωκικών Μελετών (Ε.Φ.Μ.)
Παράλληλα θα υπάρχει σε έκθεση φωτογραφικό υλικό του βιβλίου.
Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων.
Ώρα 17:00 - Πλατεία Ησαΐα. Συγκέντρωση Συλλόγων, Σωματείων και όλων των ομάδων με παραδοσιακές ενδυμασίες στην πλατεία Ησαΐα.
Ώρα 17:15 Κατάθεση στεφάνων από τους Συλλόγους και τα Σωματεία. Ώρα 17:45 Πομπή προς το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης-Οικία Πανουργιά.
Ώρα 18:00 – Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης-Οικία Πανουργιά. Παρουσίαση του πρώτου δρώμενου της αναπαράστασης.
Ώρα 18:30 – Πηγάδια. Ιστορική αφήγηση της μάχης κατάληψης των Πηγών.
Ώρα 19:00 – Κάστρο. Δρώμενο αναπαράστασης της πολιορκίας και της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων τη 10η Απριλίου 1821.
Σκηνοθεσία-Συντονισμός: Δημήτρης Αποστόλου, Έφη Ζουμά, Βίκυ Ζουμά
Στον χώρο του Κάστρου θα υπάρχει γιγαντοοθόνη όπου θα αναμεταδίδονται ζωντανά όλα τα δρώμενα της Αναπαράστασης της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων.
Ώρα 21:00 – Πλατεία Κεχαγιά. Παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή Μουσική και τον σπουδαίο ερμηνευτή Παναγιώτη Λάλεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: