Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί τρία σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.833.301 ευρώ.
Τα έργα αυτά αναδεικνύουν και προβάλλουν την μακραίωνη ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, τόσο κατά τη φάση εκτέλεσής τους, όσο και με τη λειτουργία των χώρων ως προορισμών πολιτιστικού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι εργώδης υπήρξε η προπαρασκευή για την ένταξη των έργων αυτών σε χρηματοδοτικά προγράμματα της παρούσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενιαίου σχεδιασμού, όπως στον Ορχομενό, που μέχρι σήμερα γίνονταν αποσπασματικά έργα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας «Αρέθουσα» και την αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Άμφισσας, αλλά και συμπληρωματικές αρχαιολογικές εργασίες, όπως η Ανάδειξη των ψηφιδωτών παλαιοχριστιανικού ναού στην οδό Σπυροπούλου Λιβαδειάς και η Αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στη Δ.Κ. Σπερχειάδας Δήμου Μακρακώμης.
Τα έργα που υλοποιούνται είναι:
Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού
Το έργο «Αναβάθμιση Αρχαιολογικού Χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και αποκατάσταση αρχαίου Θεάτρου στο πλαίσιο δημιουργίας του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.001.690 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
Ο αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού Βοιωτίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κεντρικής Ελλάδας. Η σπουδαιότητα του χώρου έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση που χρονολογείται από τη νεολιθική περίοδο (5η-4η χιλιετία π.Χ.) και φτάνει έως σήμερα, δεδομένου ότι βρίσκεται στη θέση του σύγχρονου οικισμού του Ορχομενού. Στον αρχαιολογικό χώρο διατηρούνται σήμερα ορατά σημαντικά μνημεία τόσο της προϊστορίας όσο και των ιστορικών και μεσαιωνικών χρόνων. Συγκεκριμένα σώζονται τα κατάλοιπα οικισμού της νεολιθικής περιόδου (4000 π.Χ.), τμήμα νεκροταφείου του 16ου αι. π.Χ., ο μνημειώδης θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου (13ος αι. π.Χ.), γνωστός ως «Θησαυρός του Μινύα», τα θεμέλια αρχαίου ναού του 6ου – 5ου αι. π.Χ., το αρχαίο θέατρο του 4ου αι. π.Χ., καθώς και ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Σκριπούς (9ος αι.).
Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου Ορχομενού Βοιωτίας και στην αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν, καθώς και στη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (διαδρομές, ενημέρωση, αναψυχή), στο πλαίσιο διατήρησης και ενίσχυσης της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής του Ορχομενού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γενικότερα.
Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης
Το έργο «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Μητροπολιτικού Ναού Αμφίσσης» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.581.611 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α..
Ο Μητροπολιτικός ναός της Άμφισσας, αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται στο κέντρο της Άμφισσας και αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης. Σύμφωνα με επιγραφή ο ναός κτίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 1859-1869 και οικοδομήθηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία έχει διασωθεί, στο βόρειο εξωτερικό χώρο του ναού, το σταυρόσχημο βαπτιστήριο με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί με Υπουργική Απόφαση ως κτήριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.
Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του ναού προκειμένου να καταστεί ασφαλής για τους ιερωμένους και το κοινό, εργασίες μορφολογικής αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων και την αρμονική ένταξή του στον ιστό της πόλης, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την ασφαλή λειτουργία του και την ανάδειξή του, καθώς και εργασίες συντήρησης και αισθητικής αποκατάστασης του μοναδικού τοιχογραφικού του διακόσμου, έργο του διακεκριμένου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά.
Οργάνωση μόνιμης έκθεσης του αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «ΑΡΕΘΟΥΣΑ»
Το έργο «Οργάνωση μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας ‘’ΑΡΕΘΟΥΣΑ’’» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα Α.Ε.», βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980. Αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και τεκμήριο της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης κατά τον προηγούμενο αιώνα. Με το άνοιγμα του μουσειακού χώρου, δημιουργείται στη Χαλκίδα ένα νέο τοπόσημο και ένας νέος χώρος πολιτισμού, σημείο συνάντησης, έρευνας και συζήτησης για θέματα της τοπικής ιστορίας και αρχαιολογίας. Επίσης, λειτουργεί ως πυξίδα προσανατολισμού των επισκεπτών της Εύβοιας, καθώς βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.
Το έργο αφορά στο σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση εγκεκριμένης Μουσειολογικής και Μουσειογραφικής μελέτης, στις οποίες περιλαμβάνονται η προμήθεια του εκθεσιακού εξοπλισμού, η παραγωγή εποπτικού υλικού και των λοιπών ερμηνευτικών μέσων, καθώς και δράσεις υποστηρικτικές του έργου αλλά και δράσεις πολυεπίπεδης ενημέρωσης του κοινού.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: