Δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας μετά τη συνάντηση του ΔΣ
της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών
Είχαν μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα ν’ αφήσουν βαθύ το αποτύπωμά τους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά, δυστυχώς, με υπαιτιότητα του Υπουργείου και του Υπουργού Εσωτερικών, την κλότσησαν», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Aττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκας και Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αττικής κ. Δημήτρης Μαραβέλιας και κα Αλεξάνδρα Μπαλού, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος,.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Σήμερα, για άλλη μια φορά, ήρθαμε με προτάσεις και ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
Είμαστε ξεκάθαροι: θέλουμε ένα σχέδιο νόμου για την κοινωνία, για τον άνθρωπο, για νέες θέσεις εργασίας, για παραγωγική ανασυγκρότηση, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για να λύνει προβλήματα κι όχι να δημιουργεί. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, καταθέσαμε σχέδιο νόμου για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι η ελπίδα και το μέλλον της χώρας και των νέων παιδιών. Καταθέσαμε προτάσεις και για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Πέσαμε πάνω σε τοίχο. Καμία πρόταση, καμία διάθεση συνεννόησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Κι επειδή η αλήθεια είναι η κόρη του χρόνου, σήμερα αποκαλύφθηκε ποιος θέλει το διάλογο και τη δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο νόμου δεν απαντά στη δημοκρατία, δεν «ακουμπά» στην κοινωνία.
Δεν έχει ορατότητα κοινωνική. Είναι σχέδιο νόμου που αποσκοπεί μόνο σε παιχνίδια εξουσίας. Ξεκάθαρα πράγματα.
Εμείς είπαμε «ναι» στην απλή αναλογική, την καθαρή, την άδολη, της πρώτης Κυριακής, της πρώτης επιλογής, εκεί που πραγματικά φαίνεται η βούληση της κοινωνίας. Αυτή είναι μια πρόταση στην οποία συγκλίνει διαχρονικά η πλειονότητα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.
Όχι απλή αναλογική συναλλαγής και παζαριού.
Εμείς θέλουμε την αποτελεσματικότητα, το έχουμε δηλώσει και το έχουμε κάνει πράξη.
Μας σταματούν οι πολίτες στο δρόμο και μας ρωτούν: εσείς που είστε συνεργατικοί και αποτελεσματικοί, που κάνατε τόσο έργα, που στηρίζετε την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, γιατί θέλουν να σας υποβαθμίσουν; Γιατί δεν θέλουν να σας αναβαθμίσουν ώστε να αναβαθμιστούν κι αυτοί;
Σ’ αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Είχαν μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αφήσουν βαθύ το αποτύπωμα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αλλά. δυστυχώς, με υπαιτιότητα του Υπουργείου και του Υπουργού Εσωτερικών, την κλότσησαν.
Σήμερα, περισσότερο καθαρά από κάθε άλλη φορά, φάνηκε ποιος δεν θέλει τον διάλογο – στο Υπουργείο Εσωτερικών παρατηρείται μια ψευδαισθηγιογόνος εγωγνωσία των πραγμάτων - και ποιος τον επιζητά, ποιος προσπαθεί να ενώσει δυνάμεις για ν’ αλλάξει η κατάσταση στη χώρα, την κοινωνία και τους νέους. Για να δώσουμε ελπίδα κι όχι λεπίδα».
Πρόταση για εκλογές ενός γύρου
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Κ. Αγοραστός διευκρίνισε:
«Είμαστε θετικοί να είναι αναλογικότερη η εκπροσώπηση στα Περιφερειακά Συμβούλια και καταθέσαμε πρόταση να προβλέπεται μόνο ένας γύρος και να αναδεικνύεται Περιφερειάρχης όποιος συγκεντρώσει το 42% των ψήφων και μ’ ένα πλαφόν εισόδου στο Συμβούλιο της τάξεως του 3%. Υπενθυμίζω ότι στη Βουλή συγκροτούνται κυβερνητικές πλειοψηφίες με 32% ή και λιγότερο.
Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη Κυριακή οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους, ενώ την δεύτερη Κυριακή όλη η Ελλάδα γίνεται ένα… παζάρι, είναι η χαρά όλων εκείνων που θέλουν να ελέγξουν την Αυτοδιοίκηση. Είναι τυχαίο, άραγε, που οι Ιταλοί άλλαξαν ανάλογο εκλογικό σύστημα μ’ αυτό που υποστηρίζει τώρα η ελληνική κυβέρνηση όταν αντιλήφθηκαν πως κυκλώματα παρανομίας είχαν υπεισέλθει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου