Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Στη Χάρμαινα συνεχίζεται το Σάββατο το Φεστιβάλ Δελφών – Επίσημη πρώτη για το μουσικό δράμα του Δημήτρη Μαραμή «Οι Στοιχειωμένοι»

Το Φεστιβάλ Δελφών κλείνει τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων του με το νέο έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Μαραμή “Οι Στοιχειωμένοι” το Σάββατο 30 Ιουνίου  στον παραδοσιακό οικισμό της Χάρμαινας στην Άμφισσα.


Το έργο "Οι Στοιχειωμένοι" στηρίζεται στη γνωστή παραλογή «Του Νεκρού Αδελφού», το αριστουργηματικό δημοτικό αφηγηματικό τραγούδι με έντονα δραματικό και μεταφυσικό χαρακτήρα που πραγματεύεται τη διαδεδομένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο με τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, «Το στοιχειό της Χάρμαινας», σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άμφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέμπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση μετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται μεταξύ τους με κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεματικές και μας δίνουν μια εικόνα μιας προβιομηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και μαγεία. 

Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του σκηνοθετημένη μορφή, το Μάρτιο του 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.

Ερμηνεύουν  οι Θοδωρής Βουτσικάκης, Βασίλης Δημακόπουλος. Ελένη Δημοπούλου, Αργυρώ Καπαρού, Βασιλική Καρακώστα.
Συμμετέχει μουσικό σύνολο: Μερκούριος Καραλής (κλαρινέτο), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Σπύρος Βέργης (τρομπόνι), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Βασίλης Παναγιωτόπουλος (κρουστά). Στο πιάνο ο Δημήτρης Μαραμής.

Τα εισιτήρια της εδκδήλωσης είναι διαθέσιμα μέσω της ticketservices στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2018/ και στα σημεία προπώλησης. Αθήνα: Πανεπιστημίου 39, Δελφοί: Τουριστικό Περίπτερο τ. 22650 82772, Άμφισσα: Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση, Ιτέα: Βιβλιοπωλείο Δομή, Γαλαξίδι: Βιβλιοπωλείο Εξάντας.

Μπορείτε να παραμείνετε σε επαφή με το Φεστιβάλ Δελφών μέσω της ιστοσελίδα www.delphifestival.gr καθώς και στο Facebook @delphifestival.

Δεν υπάρχουν σχόλια: