Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Μετά από την εντυπωσιακή του πρεμιέρα, το Φεστιβάλ Δελφών μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα εκδηλώσεων

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ 2018
Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός.
Πρόγραμμα Δεύτερης Εβδομάδας

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου το acappella φωνητικό σύνολο “8tetto”, ένα σχήμα που αναδεικνύει τη μουσική δυναμική οχτώ γυμνών φωνών χωρίς καμία συνοδεία άλλου οργάνου, θα παρουσιάσει τη νέα του μουσική παράσταση "Σύγχρονοι Έλληνες συνθέτες” στο Κεντρί στο Γαλαξίδι.
Έλληνες δημιουργοί έλαβαν την πρόσκληση να δώσουν ειδικά επιλεγμένες τους συνθέσεις, τις οποίες το φωνητικό σύνολο θα παρουσιάσει με μοναδικό όχημα την ανθρώπινη φωνή.
Θα ακουστούν έργα των Σ.Βούδρη, Ε.Καραβούζη, Θ.Καραμουρατίδη, Γ.Κουρουπού, Κ.Κριτσωτάκη, Ν.Κυπουργού, Δ.Μαραμή, Α.Μπαλτά, Θ.Οικονόμου, Ν.Πλατύραχου, Ε.Ρεμπούτσικα, Μ.Σαπλαούρα, Φ.Τσαλαχούρη.
Το “8tetto’’ αποτελλούν οι:
Πένυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα (σοπράνο), Τζίνα Μαρκουλή, Αντωνία Τζίτζικα (μέτζο), Στρατής Στηλ, Νίκος Ζιάζιαρης (τενόροι), Ηλίας Καπάνταης, Δημήτρης Αλεξούδης (μπάσοι).
Μουσική προετοιμασία Αλέξανδρος Φαρής.
Τις επόμενες δύο ημέρες ακολουθεί η εκδήλωση “Λυρικός Βίος: Νέοι 'Έλληνες Συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό”.
Το Φεστιβάλ Δελφών αναθέτει σε ταλαντούχους συνθέτες της νεότερης γενιάς να μελοποιήσουν ποίηση του Άγγελου Σικελιανού.
Ο Άγγελος Σικελιανός, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ελληνικής ποίησης του 20ου αιώνα, έχει συνδέσει το όνομά του, μαζί με την αμερικανίδα σύζυγό του Εύα Πάλμερ, με την αναβίωση της δελφικής ιδέας και τη διοργάνωση των δελφικών εορτών τα έτη 1927 και 1930, που ξανάφεραν τους Δελφούς στο κέντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Συνθέτες διαφορετικής μουσικής ιδιοσυγκρασίας, καθένας με τη δική του πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή, οι Χάρης ΓκατζόφλιαςΧρίστος Θεοδώρουαδελφοί Καλογεράκη και η Φένια Χρήστου, ενώνουν τους δρόμους τους μελοποιώντας ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού, ενός ποιητή που συνταιριάζει τον διονυσιακό αισθησιασμό με το απολλώνιο φως.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανάθεσης είναι δώδεκα καινούρια τραγούδια, που θα ακουστούν για πρώτη φορά στην αυλή του Σπιτιού του Σικελιανού στους Δελφούς, στον χώρο δηλαδή που αποτέλεσε τη βάση για τη διοργάνωση των δελφικών εορτών, ενώ την επόμενη ημέρα η εκδήλωση θα επαναληφθεί στην Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα.
Το πρόγραμμα διανθίζεται και με άλλα τραγούδια των παραπάνω συνθετών από την ήδη υπάρχουσα εργογραφία τους (κυρίως μελοποιήσεις άλλων ποιητών της ίδιας εποχής με τον Σικελιανό), και κλείνει με γνωστά τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, διασκευασμένα από τους νεότερους δημιουργούς.
Θα ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση:
Χάρης Γκατζόφλιας: Ραψωδίες του Ιόνιου, Αλαφροΐσκιωτος, Η Χρυσόφρυδη.
Χρίστος Θεοδώρου: Στην Μαρία Πολυδούρη, Γράμματα στην Άννα, Το Πρωτοβρόχι.
Αδελφοί Καλογεράκη: Στ’ Όσιου Λουκά το Μοναστήρι, Η αυτοκτονία του Ατζεσιβάνο, Αναδυομένη.
Φένια Χρήστου: Ωδή σ’ ένα χαμένον έρωτα, Έρωτες, Ο χαιρετισμός.

Συνοπτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Παρασκευή 22 Ιουνίου - Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες απο το 8tetto, Κεντρί-Γαλαξίδι, ώρα έναρξης 21:00
Σάββατο 23 Ιουνίου - Λυρικός Βίος: Νέοι 'Έλληνες Συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό, Σπίτι του Σικελιανού, Δελφοί, ώρα έναρξης 21:00
Κυριακή 24 Ιουνίου - Λυρικός Βίος: Νέοι 'Έλληνες Συνθέτες μελοποιούν Άγγελο Σικελιανό, Οικία Πανουργιά, Άμφισσα, ώρα έναρξης 21:00
Τα εισιτήρια των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμα μέσω της ticketservices στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2018/ και στα σημεία προπώλησης. ΑθήναΠανεπιστημίου 39, Δελφοί: Τουριστικό Περίπτερο τ. 22650 82772, Άμφισσα: Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση, Ιτέα: Βιβλιοπωλείο Δομή, Γαλαξίδι: Βιβλιοπωλείο Εξάντας.
Οι τιμές των εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις είναι κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ.
Τιμή εισιτηρίου για τους κατοίκους των Δήμων Δελφών και Δωρίδας: 5 ευρώ.
Μπορείτε να παραμείνετε σε επαφή με το Φεστιβάλ Δελφών μέσω της ιστοσελίδα www.delphifestival.gr καθώς και στο Facebook @delphifestival.

Δεν υπάρχουν σχόλια: