Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Προχωρούν οι εργασίες αναζήτησης πεσόντων στη Β. Ήπειρο – Ξανά στο ΔΣ της Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 η Ορχομένια κα Γεωργία Γούλα *


Η Ορχομένια κα Γεωργία Γούλα με τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Σούρλα
και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Νούλα 
Στη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, με την Επιτροπή αρμόδια για την αναζήτηση και ταφή των οστών των πεσόντων στην οποία προεδρεύει ο Υποναύαρχος κ. Στυλιανός Πετράκης, διαπιστώθηκε ότι:
- Συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό οι εργασίες αναζήτησης – εκταφής των οστών των πεσόντων στη Β. Ήπειρο, που άρχισε τον Ιανουάριο, στο
ν ομαδικό τάφο στα Στενά της Κλεισούρας.



- Έχουν εντοπιστεί – εκταφεί τα οστά 420 μαχητών και συνεχίζεται και η αναζήτηση και άλλων στον χώρο αυτό.
- Έχει αναπτυχθεί άρτιας επιστημονικής και λειτουργικής υποδομής υπηρεσία για την ταυτοποίηση των πεσόντων. Για τον σκοπό αυτό οι συγγενείς μπορούν να ενημερώνονται για τις απαραίτητες διαδικασίες απευθυνόμενοι στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, τηλέφωνο :210 7494749.
- Το ενδιαφέρον των συγγενών για την ανεύρεση των οστών των προσφιλών προσώπων, παραμένει έντονο όπως προκύπτει από την προσέλευση στα νοσοκομεία για την ταυτοποίηση, που σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνούν τα 850 άτομα. 
- Βάσει συγκεκριμένου προγράμματος θα συνεχιστεί αδιάκοπα η αναζήτηση των οστών σε άλλους χώρους, που έχουν σημειωθεί σε σχετικό χάρτη.
- Κανονικά εξελίσσονται και τα συμφωνηθέντα για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.

Ο Γ. Σούρλας Πρόεδρος της Ένωσης αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ενημέρωση και το σημαντικό έργο που επιτελεί, δήλωσε ότι «Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δεκατρία χρόνια για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους μέχρι να βρουν ανάπαυση οι 7.976 πεσόντες που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 78 χρόνια στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, αλλά και το σπουδαιότερο τη δικαίωση, την ανταπόκριση στις προσδοκίες, στη θυσία τους για μια Ελλάδα περήφανη και ελεύθερη».
Παράλληλα, η  Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα .
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ , π. Υπουργός / Αντιπρόεδρος της Βουλής
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, Στρατηγός ε.α. /  τ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΑΣ , Δικηγόρος – Διεθνολόγος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Διπλ/χος Μηχανολόγος Πολυτεχνείου Ζυρίχης
ΤΑΜΙΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΟΥΛΑ,  Χημικός – Επίτιμη  Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ)
ΜΕΛΗ:
ΜΑΙΡΗ ΛΕΝΤΖΟΥ-ΚΑΒΑΛΑΡΗ, Παιδίατρος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ, Δικηγόρος / πρ. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΟΔΗΜΟΣ, Υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών
ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΟΥ, Δημοσιογράφος  - Παρουσιάστρια/Πολιτικός Επιστήμων

*Στιγμιότυπα από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που έγιναν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. 
Το ORCHOMENOS PRESS ήταν και εκεί, αφού μέσα σ` αυτούς τους άταφους ήρωες υπάρχουν και δικοί μας άνθρωποι, υπάρχουν και Ορχομένιοι πεσόντες. 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ (1913 - 1941)

Ο Γεώργιος Γούλας, από τον Ορχομενό Βοιωτίας, λοχίας του 15ου Λόχου Σκαπανέων, σκοτώθηκε το 1941 κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου, έξω από την Κλεισούρα στην Αλβανία. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι «έπεσε επ’ ανδραγαθία». 
Γεννήθηκε το 1913, ήταν παιδί μιας οικογένειας με έξι γιους και μία κόρη. Παντρεύτηκε την Μαρία Κώνστα, αδερφή του τότε Γενικού Διευθυντή του Χημείου του Κράτους, Ζήση Κώνστα. Θάφτηκε έξω από το χωριό Γκορίτσα Κλεισούρας.
Η κόρη του Γεωργία Γούλα διαθέτει πολύτιμα στοιχεία, ακόμη κι ένα αυτοσχέδιο σχεδιάγραμμα, για το ακριβές σημείο που είναι θαμμένος ο πατέρας της. 
Η αρμόδια μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων Ελλάδας–Αλβανίας συναντήθηκε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσουν, οι εργασίες για την αναζήτηση, εκταφή και φύλαξη σε οργανωμένα στρατιωτικά κοιμητήρια των οστών των πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο.



Για τους συγγενείς των πεσόντων
 κατά το Έπος 1940 – 41 στη Β. Ήπειρο
Την 22α Ιανουαρίου 2018 μετά από Συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, άρχισε επισήμως η αναζήτηση των οστών των 7.976 πεσόντων κατά το Έπος 1940 - 41 στη Βόρεια Ήπειρο, που σχεδόν στο σύνολό τους επί 78 χρόνια παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι.
Οι αναζητήσεις – εκταφές άρχισαν από τον ομαδικό τάφο στα Στενά της Κλεισούρας και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς. Για τον εντοπισμό των οστών των πεσόντων και την αναγνώριση της ταυτότητας οι συγγενείς μπορεί να απευθύνονται:
- Στο ΓΕΕΘΑ, αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης έργου για τους Πεσόντες (τηλέφωνο 210 6573274 και 210 6575020). . http://www.geetha.mil.gr/…/6475-diadikasia-dhmioyrgias-bash…
- Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, που διενεργεί εξετάσεις για την ταυτοποίηση – DNA (τηλέφωνο: 210 7494749).
- Στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (τηλέφωνα 210 3221569/ 20 3221747).
https://dis.army.gr/el/content/search-casualties

                                            Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων
Γεώργιος Ι. Σούρλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: