Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ήταν μια ιστορική συνεδρίαση!

Αναμφίβολα, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού της 18ης Σεπτεμβρίου 2012 δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί ως «ιστορική» καθώς για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία μας,  η τοπική μας κοινωνία μέσα από το όραμα της Δημοτικής Αρχής καταφέρνει να αποτυπώσει συγκεκριμένα και οροθετημένα τον κεντρικό πυρήνα πάνω στο οποίο θα χτιστεί το «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού». 
To Orchomenos Press – η ΠΡΩΤΗ ηλεκτρονική εφημερίδα για τον Ορχομενό και τη Στερεά Ελλάδα – σας μεταφέρει βήμα βήμα τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση για να θυμόμαστε αυτές τις στιγμές όλοι όσοι μπορέσαμε να είμαστε στον Ορχομενό αυτή τη βραδιά. Κυρίως όμως το εν λόγω ρεπορτάζ αφιερώνεται στους, εντός και εκτός,  Ορχομένιους και φίλους του Ορχομενού με τους οποίους οφείλουμε να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές και πάνω απ` όλα το κοινό όνειρο: Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού!!! 




Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Θέμις Μπαλής και Σταύρος Μπένος, τρία από κεντρικά πρόσωπα αυτής της κομβικής παρέμβασης στο δρόμο για την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομίας, βρέθηκαν χθες στην πόλη μας και ανέλυσαν διεξοδικά την α` φάση της μελέτης με την ονομασία «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας» , ύστερα από την σχετική ανάθεσή της από τον κουμπαρά του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, του γνωστού Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου που στόχο έχει να «παντρέψει» με τον ιδανικότερο τρόπο το Δημόσιο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κοινωνία των Πολιτών!

Συγκινημένος ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης, όρθιος μπροστά στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού μας συμβουλίου, μίλησε γι` αυτό το κοινό στόχο, γι` αυτό το όραμα σχεδόν όλων των Δημοτικών Αρχών από την μεταπολίτευση έως σήμερα και ευχαρίστησε όλους και τον καθένας χωριστά για την υποστήριξή τους σ` αυτή την συλλογική προσπάθεια.

Είχε προηγηθεί ο πρόλογος και η αναφορά στην πορεία του έργου και των χορηγών ονομαστικά από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Γιώργο Ζυγούρη, τέως Δήμαρχο Ορχομενού και έναν από τους κύριους υποστηρικτές αυτού του οράματος μέσα από τον θεσμικό και όχι μόνο ρόλο του.

Θερμά λόγια και ευχαριστίες προς τους συντελεστές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είχε και ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού και τέως Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος για την πορεία αυτού του κοινού ονείρου, το οποίο υπενθύμισε πως ενστερνίστηκε ως Δήμαρχος ενώ μαζί με τον κ. Νίκο Παπαγγελή ( ως Δήμαρχο τότε της γειτονικής Χαιρώνειας που είχε απευθύνει ουσιαστικά και το κάλεσμα στον κ. Μπένο) είχαν υποδεχθεί πρώτοι τον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ  στην Βόρεια Βοιωτία και είχαν θέσει τότε τις πρώτες σκέψεις σ` αυτό που σήμερα παίρνει τη μορφή ως «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού».

Παρών στη χθεσινή ιστορική αυτή συνεδρίαση ήταν … μέχρι το τέλος κι` ένας ακόμη, «αφανής» ίσως συντελεστής αυτής της διαδρομής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο οποίος τόσο με το θεσμικό του ρόλο όσο και ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, χαιρέτισε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και δήλωσε σταθερός σύμμαχός προς την ολοκλήρωσή του οράματός μας για το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού. Θυμίζουμε  πως η συμβολή της Περιφέρειας ιδιαίτερα πάνω στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού υπήρξε καθοριστική καθώς με τη χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ που εξασφάλιση σήμερα ολοκληρώνεται ο καθαρισμός και η οριστική αποτύπωση του θεάτρου.

Απ` αυτή την πανηγυρική συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να «λείψει» ο … λόγος του Προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, του αξιότιμου κ. Σταύρου Μπένου, του φίλου του Ορχομενού, ο οποίος εξήγησε πολλά από τα οποία ξέρουμε για εμάς αλλά και πολλά από τα οποία θα έρθουν σε εμάς εάν συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να υποστηρίζουμε αυτό το συλλογικό έργο…

Ο λόγος δόθηκε και τον παριστάμενο και σεβαστό σε όλους μας ιερά του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος τόσο ως πρεσβύτερος του Βυζαντινού μας μνημείου αλλά και ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου –  ο ιεράρχης μας που  αγαπά και στηρίζει τον τόπο μας και μέσα από την αμείωτο ενδιαφέρον του για την πορεία αυτού του οράματος – δήλωσε την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με το ΔΙΑΖΩΜΑ και τους συνεργάτες του και εξέφρασε την ευχή θα δούμε το όνειρο αυτό να ολοκληρώνεται. 

Αμέσως μετά ξεκίνησε η ανάλυση της α` φάσης της μελέτης από τον κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο, κορυφαίο Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο, ο οποίος  μεταξύ άλλων υπήρξε και ο άνθρωπος που υλοποίησε την ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας…


Ωστόσο, κι` αυτό ήταν εξίσου συγκινητικό, η παρουσία του κ. Ζυγούρη με την ιδιότητα και του τέως Δημάρχου δεν ήταν η μόνη στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό μας συμβούλιο. Παρόντες ήταν και οι τέως Δήμαρχοι Ορχομενού κκ. Γιάννης Μπέσσας και Κώστας Γκιζίμης, δύο πρόσωπα που επίσης έχουν συμβάλλει διαχρονικά στην διατήρηση και αναμόρφωση των θησαυρών της πόλης μας, οι οποίοι μάλιστα επέκτειναν  μέσα από τα λεγόμενά τους το όραμα του Αρχαιολογικού Πάρκου. Επίσης, παρόντες ήταν και άλλα μέλη παλαιότερων ΔΣ όπως οι τέως Πρόεδροι του ΔΣ κκ. Βασίλειος Βαγενάς και Παναγιώτης Υπερήφανος. 

Παρόντες ήταν όμως και οι Δήμαρχοι των γειτονικών μας Δήμων, οι κκ. Γιώργος Ντασιώτης, Δήμαρχος Αλιάρτου και Σπύρος Νικολάου, Δήμαρχος Θηβαίων, οι οποίοι επίσης σχολίασαν την παρουσίαση Διαμαντόπουλου με πολύ θετικά σχόλια και εξέφρασαν την επιθυμία και οι δικές τους κοινές προσπάθειες με το ΔΙΑΖΩΜΑ στην Κοιλάδα των Μουσών και στο Καβείριο της Θήβας, αντίστοιχα, να προχωρήσουν όπως συμβαίνει με το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.


Παρεμβάσεις με ερωτήματα προς τον κ. Διαμαντόπουλο και την ομάδα του έκαναν ακόμη στο χθεσινό ΔΣ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Γιώργος Τζαβάρας, Γιώργος Καλαμπόκας, Λάμπρος Ρόδης αλλά και πολίτες όπως ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Ζαννιάς, ο αρχαιολάτρης χημικός κ. Κώστας Τσάπρας, ο κ. Μάρκος Τσαμπάς, ενεργός και δραστήριος συμπολίτης μας, ο ανήσυχος φοιτητής κ. Κώστας Οικονόμου κ.α.  


Ο κ. Διαμαντόπουλος και ο κ. Μπένος είχαν την υπομονή και την ευχαρίστηση να απαντήσουν σε πολλές απορίες, επικεντρώθηκαν όμως στον πυρήνα, στο τρίπτυχο Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο, Παναγία η Σκριπού, ζητώντας από την τοπική κοινωνία για άλλη μια φορά να αγκαλιάσει αυτό το όραμα που θα αλλάξει όπως αναφέρθηκε πολλές φορές χθες βράδυ τον τουριστικό χάρτη της Βόρειας Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας. 



Ύστερα από τη διεξοδική αυτή συζήτηση, τοποθέτηση και ανάλυση του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, το Δημοτικό μας Συμβούλιο ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την α` φάση της μελέτης, η οποία αναμένεται άμεσα να περιέλθει προς έγκριση και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Δείτε πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα πατώντας εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: