Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Με πρωτοβουλία Γιώργου Μουλκιώτη η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για την προστασία των εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών



 Με πρωτοβουλία του βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, με την οποία ζητά να σταματήσει τόσο η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς - ακόμα και στην πολύπαθη Θεσσαλία - όσο και η μείωση του προσωπικού της.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τον υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Μουλκιώτη, τον Διευθυντή Κ.Ο. κ. Γιάννη Κουτσούκο, τον Προϊστάμενο της Κ.Ο. Χάρη Δημακαρέα  και τους Αναπλ. Τομεάρχες Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης Απόστολο Κρυωνίδη και Βασίλη Κουλούρη με τις αντιπροσωπείες του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) και του Συλλόγου Εργαζόμενων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ). 

Οι τράπεζες, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με 50 δις ευρώ από τις τσέπες  των φορολογούμενων, κρατικές εγγυήσεις και εθνικές υποθήκες ύψους 23 δις στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (κόκκινα δάνεια), δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στο ρόλο τους.   Εξακολουθούν να επιδιώκουν κερδοφορία όχι στη βάση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά με το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων καταθέσεων και νέων δανείων, με τη συρρίκνωση των υποκαταστημάτων και …των εργαζομένων.

Οι εθελούσιες έξοδοι εργαζομένων -αποτέλεσμα αντεργατικών μεθοδεύσεων σε πλείστες περιπτώσεις- και η δραματική μείωση υποκαταστημάτων συνεχίζονται υπονομεύοντας την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και απαξιώνοντας την εργαζόμενους με πολυετή προσφορά. 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει τι γίνεται στις ανακεφαλαιοποιημένες από τον ελληνικό λαό και υπερκεδοφόρες τράπεζες.

Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να επιστρέψουν στην κοινωνία την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων, να χρηματοδοτήσουν τις αναπτυξιακές ιδέες και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση, με καλές συνθήκες εργασίας και δίκαιες αμοιβές.

Οφείλουν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Για εμάς, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η ανάπτυξη προϋποθέτει το σεβασμό στους εργαζόμενους, προϋποθέτει τον εργαζόμενο στο προσκήνιο.

Χωρίς αυτές τις συνθήκες, η όποια ανάπτυξη δεν έχει κοινωνικό περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: