Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Γιώργος Μουλκιώτης: Περί αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: η ΝΔ συνεχίζει τις «μεταρρυθμίσεις» σε βάρος της κοινωνίας.

Δήλωση Γιώργου Μουλκιώτης, υπεύθυνυ ΚΤΕ Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλιησης,

με αφορμή τις δηλώσεις Τσακλόγλου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αφού υφάρπαξε την ψήφο των συνταξιούχων υποσχόμενη την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, του νόμου που αύξησε εν μια νυκτί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 10 - 15 χρόνια, όχι μόνο τον υιοθέτησε αλλά συνεχίζει ακόμα πιο πέρα.

Οι δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού περί «αναπόφευκτης αύξησης των ορίων ηλικίας από το 2027» αποκαλύπτει ακόμα μια πτυχή της αντικοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης. 

Η Κυβέρνηση, η οποία, με το ν.4670/2020, διαβεβαίωνε την Ελληνική Βουλή και την κοινωνία ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος – λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αρνητικές δημογραφικές προβολές – είναι εγγυημένη μέχρι το 2070, 1 χρόνο μετά -πάλι με την απειλή του δημογραφικού- νομοθέτησε τη σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που θα επιβαρυνθεί η ελληνική κοινωνία).

Τώρα, ο Υφυπουργός της Κυβέρνησης του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», κ. Π. Τσακλόγλου, επισείοντας για ακόμη μια φορά τον κίνδυνο του δημογραφικού προβλήματος, διαψεύδει τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της ίδιας της Κυβέρνησης και ανοίγει ξανά τη συζήτηση για ακόμα μία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Πολιτική αβελτερία; Νεοφιλελευθερισμός;  Και τα δύο; 

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση. 

Τα όρια ηλικίας είναι ήδη υψηλά και οι συντάξεις πολύ χαμηλές. Και όσο «ωριμάζουν» οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι συντάξεις και η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων θα μειώνονται έτι περαιτέρω.

Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των συνταξιούχων, της μετατροπής του ΕΦΚΑ  σε έναν λειτουργικό Οργανισμό, της αποκατάστασης των έντονων αδικιών και ανισοτήτων που έχουν προκαλέσει οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 

Αλλά η ΝΔ έχει άλλες προτεραιότητες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: