Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Κορύφωση των βιωματικών δράσεων με την Ιστορική Αναβίωση της Μάχης των Πλαταιών

 


Το καλοκαίρι του 479 π.Χ., ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος σχηματίζει μέτωπο στη Βοιωτία, βόρεια του ποταμού Ασωπού. Οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώνονται πλησίον της Πλάταιας, για να διαφυλάξουν το πέρασμα προς την Αττική και να ανακόψουν την πορεία του. Παρότι οι Πέρσες ήταν πολύ περισσότεροι σε αριθμό, οι Έλληνες τους κατατροπώνουν, εξασφαλίζοντας την απόλυτη νίκη και διαφυλάσσοντας τον δυτικό πολιτισμό. Η μάχη των Πλαταιών έχει περάσει στην Ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες της αρχαιότητας.

2.500 χρόνια μετά, η εβδομάδα βιωματικών δράσεων κορυφώθηκε σήμερα με την Ιστορική Αναβίωση της Μάχης στην Ιερή Γη των Πλαταιών. Για λίγες ώρες, οι θεατές ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, ζώντας από κοντά τα γεγονότα εκείνων των ένδοξων ημερών.



Η αναβίωση της ιστορικής μάχης πραγματοποιήθηκε από τους οπλίτες του Διεθνούς Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia» και της ομάδας του Συλλόγου Ιερολοχιτών Θήβας, στην οποία συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου.

Την αναβίωση αυτή της μεγαλειώδους στιγμής της ελληνικής ιστορίας παρακολούθησε από κοντά ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, ο αντιδήμαρχος Πλαταιών, κ. Αλέξης Φίλης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, κ. Νίκος Κοβάνης, ο δημοτικός σύμβουλος κι επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, και ο αντιπρόεδρος του ΔΟΘ, κ. Βαγγέλης Ανδριανός.

Η εβδομάδα βιωματικών δράσεων(26-31 Ιουλίου) σε Πλαταιές και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών ήταν μια πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σε συνεργασία με τον διεθνή Σύλλογο «Hoplologia», τον Δήμο Θηβαίων, τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταιών «Ωερόη».

Σε αυτό το εγχείρημα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Πλαταιές του Δήμου Θηβαίων, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου. Κοινός στόχος των διοργανωτών η καθιέρωσή του ως ενός από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και αρχαιολογικά γεγονότα της περιοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: