Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού - Εντάσσεται στο ΕΣΠΑ έργο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίου του Δήμου Λαμιέων

 


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού εντάχθηκε η δράση: «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΗΝ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΠΗ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ SOCIAL HUB» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020»  και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».

 

Φυσικό αντικείμενο της δράσης είναι η εκτέλεση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης στο κτίριο του πρώην Α΄ΚΑΠΗ, επί της οδού Μακροπούλου, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του κτιρίου από “Δ” σε “Β+” τουλάχιστον. Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

·       Η κατασκευή περιμετρικής εξωτερικής – εσωτερικής θερμομόνωσης του κτιρίου.

·       Η αντικατάσταση των υφιστάμενων ξύλινων κουφωμάτων με νέα από αλουμίνιο, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

·       Η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων και συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση ενέργειας σε βαθμό μεγαλύτερο του 70%.

·       Η αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων του με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED.

·       Η αντικατάσταση του παλαιού λέβητα πετρελαίου με νέο φυσικού αερίου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 306.000 ευρώ και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 197.994,30 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό -μετά την έκπτωση που θα προκύψει από τη δημοπράτηση- θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων, που είναι και ο τελικός δικαιούχος του έργου. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ ένα ακόμη έργο του Δήμου Λαμιέων για την ενεργειακή αναβάθμιση του πρώην Α΄ ΚΑΠΗ, επί της οδού Μακροπούλου. Πρόκειται για παρέμβαση με οικολογικό πρόσημο και βέβαια με προοπτική εξοικονόμησης πόρων, από τη λειτουργία του κτιρίου».

 

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος δήλωσε: «Συνεχίζουμε εντατικά την υλοποίηση του σχεδίου μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών υποδομών. Μετά τις στοχευμένες «πράσινες» παρεμβάσεις στο Χαλκιοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο, στο Ανοιχτό Κολυμβητήριο και σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας, σειρά παίρνει η εγκατάσταση του πρώην Α’ ΚΑΠΗ επί της οδού Μακροπούλου, στο κέντρο της πόλης. Η ολοκλήρωση των εργασιών, θα δώσει τη δυνατότητα στο κτίριο να μπορεί, μετά από πολύ καιρό, να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες και να συνδεθεί ξανά με τις λειτουργίες της πόλης.

 

 

»Σε μία περίοδο που η ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για να μετατρέψουμε τις εγκαταστάσεις σε περισσότερο «φιλικές» προς το περιβάλλον με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κι εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την τοπική κοινωνία. Εργαζόμαστε μεθοδικά, με σχέδιο και μετρήσιμους στόχους. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και ανθεκτική πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: