Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Στη Σκύρο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας

 Τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησαν την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στη Σκύρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκύρου, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας, κ. Αποστολόπουλου Κωνσταντίνου, του Δημάρχου Σκύρου, κ. Νικολάου Μαυρίκου, εκπροσώπων της Επιμελητηριακής Κοινότητας, επαγγελματικών συλλόγων και φορέων. 

Υπό την προεδρία του Προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου και Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, ξεκίνησε η έναρξη των εργασιών, μετά τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Δημάρχου Σκύρου, κ. Νικολάου Μαυρίκου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για το σχέδιο της Περιφέρειας για την Ανάπτυξη που στηρίζεται στους 5 άξονες: Υποδομές, Επενδυτικά προγράμματα, Εξωστρέφεια, Λειτουργία υπηρεσιών, Εκπαίδευση. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ 2021-2027, ΠΑΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, τις δομές της Περιφέρειας: ΑΝΔΙΑ, Αναπτυξιακές εταιρείες, Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το νέο «παιδί» της περιφέρειας, η ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ και φυσικά ο επανασυσταθείς φορέας της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Στο ίδιο πνεύμα προσανατολίστηκε και ο κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας. Αμέσως μετά ακολούθησε η  εισήγηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Ιωάννη Γεροντίτη με θέμα: «Η Σκύρος ως παράδειγμα μιας άλλης προοπτικής ανάπτυξης για τα νησιά του Αιγαίου», εστιάζοντας κυρίως στο πως μπορεί η Σκύρος να γίνει ένας ποιοτικός και αειφόρος προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Ακολούθως, ο κ. Ιωάννης Περλεπές, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε», τόνισε ότι κύριος στόχος της εταιρείας είναι η υποστήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας και των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτή, παρέχοντας ταυτόχρονα συμβουλευτικές, τεχνικές και επιστημονικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Φορέα Πανελλήνιας Έκθεση Λαμίας ΠΕΛ.Α.Ε, κ. Κωστόπουλος Λεωνίδας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα της Έκθεσης «Lamia Expo» που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Έκθεσης στη Λαμία, με στόχο να προβληθεί η καινοτομία, η παραγωγικότητα, η εξωστρέφεια και η δημιουργία εμπορικών συμφωνιών/ανάπτυξη εμπορικών επαφών. Τονίστηκε ιδιαίτερα, η ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας και συνένωσης δυνάμεων προκειμένου το εγχείρημα να επιτύχει έτσι ώστε να αποτελέσει τη σημαντικότερη έκθεση της  Κεντρικής Ελλάδος. Οι εκπρόσωποι του ΠΕΣ Στερεάς Ελλάδας και της ΠΕΛ. Α.Ε δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν την συμμετοχή Σκυριανών Επιχειρήσεων τόσο στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας όσο και σε άλλες Εκθέσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Βελισσαρίου Αναστασίου, Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη και προβολή των αγροτικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας και των δράσεων που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Φτούλης Ιωάννης, Αντιπρόεδρος της ΣΝΕ (Σκύρος Ναυτική Εταιρεία) σχετικά με την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών από και προς Σκύρο καθώς και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ακτοπλοϊκής γραμμής, όπως επίσης και του κ. Αντωνόπουλου Κυριάκου, Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι η συνεδρίαση αυτή έδωσε την ευκαιρία, κυρίως, στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων/συλλόγων της Σκύρου, να συζητήσουν με εκπροσώπους της Επιμελητηριακής Κοινότητας, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν καθώς και να καταθέσουν προτάσεις επίλυσης αυτών.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, σε μία όμορφη τελετή πραγματοποιήθηκαν απονομές από τους Προέδρους του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου στους Εκπροσώπους της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, των τοπικών συλλόγων/φορέων, σε επιμελητηριακά στελέχη και σε άτομα που συμβάλλουν και στηρίζουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Στις εργασίες του συμβουλίου από πλευράς του Επιμελητηρίου Βοιωτίας συμμετείχαν, ο κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος του ΠΕΣ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ, o κ. Μακρόπουλος Πέτρος, μέλος του Δ.Σ και εκπρόσωπος στο ΠΕΣ, ο κ. Παπαχαραλάμπους Λουκάς, Οικονομικός Επόπτης, ο κ. Γέρος Δημήτριος, μέλος του Δ.Σ, Πρόεδρος του Ε.Σ.Λιβαδειάς και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, η κα Μητρατζούλη Σωτηρία, Αναπληρώτρια Διοικητική Προϊσταμένη καθώς και τα στελέχη, Καλλιαντάση Πάολα και Θεοχαροπούλου Γαρυφαλλιά. Ακόμη, παραβρέθηκε ο δημοσιογράφος, κ. Λάμπρος Ρόδης. Από το Επιμελητήριο Ευβοίας ο κ. Γεροντίτης Ιωάννης (με τηλεδιάσκεψη), Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευβοίας, ο κος Νικόλαος Ανδρέας Μώρος, Α΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, η κα Αγιοστρατίτη Παρασκευή, εκπρόσωπος στο ΠΕΣ Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ευβοίας και το μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος στο ΠΕΣ Στερεάς Ελλάδας, κ. Φωκίτης Νικόλαος. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαραγκός Ιωάννης, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ κ. Βασίλειος Βαρελάς, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ευβοίας κ. Ηλίας Θαλάσσης, η Διοικητική Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα Χαρίτου Αρτεμησία, ο ειδικός συνεργάτης κ. Νίκος Ανάγνος καθώς και ο πρώην εκπρόσωπος στην ΚΕΕΕ, κ. Δημήτριος Κωνσταντίνου. Από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετείχαν ο κ. Κυρίτσης Αθανάσιος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και εκπρόσωπος στο ΠΕΣ, ο κ. Αρβανίτης Παναγιώτης, Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, η Διευθύντρια κα Δροσοπούλου Δέσποινα και ο Ειδικός Συνεργάτης του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, κ.Παπαβασιλείου Χριστόφορος. Από πλευράς του Επιμελητηρίου Φωκίδας συμμετείχε ο Πρόεδρος και εκπρόσωπος στο ΠΕΣ κος Αυγερινός Βασίλειος. Την συνεδρίαση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο κ. Καραμάνης Χρήστος, Σμήναρχος (Ι), Διοικητής 135 Σμηναρχίας Μάχης Σκύρου και ο κ. Αγγελής Κωνσταντίνος, Διευθυντής Σκύρος Ναυτική Εταιρεία. 

Κοινή παραδοχή όλων είναι, ότι η συνεδρίαση στέφθηκε με επιτυχία γιατί συγκέντρωσε άτομα από διαφορετικά μέρη: εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικότητας ( τοπικοί σύλλογοι/φορείς)  που ανέδειξαν τα προβλήματα του νησιού, της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, της Επιμελητηριακής Κοινότητας, οι οποίοι έγιναν αποδέκτες των προβλημάτων και κατάφεραν μέσα από μια διαδικασία γόνιμης αλληλεπίδρασης και παραγωγικών συζητήσεων να  προτείνουν στοχευμένες λύσεις, που συμβάλλουν στην προβολή της ξεχωριστής «ταυτότητας» του νησιού, στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα και στη γενικότερη βιώσιμη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού και συνολικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: