Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Η PanArmonia παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» σε παγκόσμια πρώτη μουσική απόδοση στο Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς

 



Η PanArmonia παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ορφικοί Ύμνοι – Η Πρεμιέρα» σε παγκόσμια πρώτη μουσική απόδοση στο Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς, την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Οχτώ μελοποιημένοι ύμνοι από την μουσική ομάδα της PanArmonia, θα ακουστούν για πρώτη φορά μέσα από ένα 20μελές ορχηστρικό σύνολο. Η μελοποίηση και η ενορχήστρωση των ύμνων βασίστηκαν πέρα από την έμπνευση, τόσο στην ετυμολογική και εννοιολογική μετάφραση των κειμένων όσο και στον αποσυμβολισμό αυτών. Μέσα από ένα πάντρεμα κλασσικών, σύγχρονων και αρχαίων στοιχείων και ρυθμών, δημιουργήθηκαν πρωτοποριακές  μουσικές εκδηλώσεις, από τις οποίες σε αυτήν την συναυλία θα ακούσουμε τους εξής μελοποιημένους ύμνους:

 

Εστίας – Eρμού - Διός– Μνημοσύνης – Μουσών – Ασκληπιού - Άρεως - Νίκης

Εκτός από την πολλαπλή ευεργετική επίδραση των μελοποιημένων ύμνων, ο θεατής θα εκτεθεί κατά την έναρξη της συναυλίας στην ιδιαίτερη θεραπευτική εμπειρία των κεραύνιων κυμβάλων (γκονγκ) από 7μελές σύνολο. Πρόκειται για κατασκευασμένα από ειδικά κράματα μετάλλων κύμβαλα, τα οποία ηχούν στις συχνότητες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, δίνοντάς μας την ευκαιρία να βιώσουμε την Πυθαγόρεια «μουσική των σφαιρών».

 Η PanArmonia είναι ένα πολυποίκιλο μουσικό σύνολο που εδώ και χρόνια αφιερώνει - μεταξύ άλλων - ένα μεγάλο μέρος της δράσης του στην μελέτη των Ορφικών Ύμνων, την ψυχαγωγική λειτουργία τους και την θεραπευτική επενέργειά τους στους ανθρώπους.

Οι 88 Ορφικοί Ύμνοι της Ελληνικής Παράδοσης που σώζονται στο ακέραιο, τιμούν την ανεκτίμητη πολιτισμική μας κληρονομιά και ακτινοβολούν την πανσυμπαντική σοφία κι αρμονία του Γίγνεσθαι.  Μέσα από την υψηλή αυτή ποίηση, γνωρίζουμε το Σύμπαν και τις Αρχές του, την Γέννηση και τον Θάνατο, την Μνημοσύνη και την Ευδαιμονία.

 Συμμετέχει 20μελές μουσικό σύνολο: γυναικείες και αντρικές φωνές, πιάνο, φλάουτο, άρπα, κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι, timpani, κρουστά και 7μελές σύνολο που θα ηχήσει γκονγκ.   

Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι περίπου 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) και η παρουσίαση της θεατρολόγου Ρέας  Καραγιάννη θα είναι πλοηγός σε αυτό το ταξίδι μέσα στο χρόνο, με προορισμό την Μνημοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: