Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Έκκληση της Γιώτας Πούλου προς την Αντιπεριφερειάρχη, τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τους εντεταλμένους Φορείς της Πολιτείας της Βοιωτίας για την διαχείριση της πανδημίας

 


Τα 76 θετικά κρούσματα κορωνοϊού χθες (13 Μαρτίου) και 35 προχθές (12 Μαρτίου), δημιουργούν πολύ σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες της Βοιωτίας που ζητούν εξηγήσεις για την έξαρση της πανδημίας παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα των σκληρών lockdowns,  από τον Νοέμβριο του 2020. Η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Η απομάκρυνση των Δημάρχων από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, είναι μία λανθασμένη απόφαση. Οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας αγωνιούν για την εξέλιξη που βιώνουμε, ενώ αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και τα παράπονα των δημοτών.

Γνωρίζουμε όλοι την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι υπηρεσίες των Δήμων, χωρίς να έχουν τυπικά την αρμοδιότητα, στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, με την άμεση καταγραφή του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, τις άμεσες απολυμάνσεις των χώρων, όπου είχαν εμφανισθεί κρούσματα και τις συνεχείς αναφορές στους δημότες για τους τρόπους προστασίας τους.

Όμως από τις 4 Ιανουαρίου 2021, με εφαρμογή της ΠΝΠ/2020, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και ο ΕΟΔΥ, δεν ενημερώνουν πλέον τις Αντιπεριφέρειες, που με την σειρά τους ενημέρωναν και κινητοποιούσαν τους Δημάρχους καθημερινά για τους ασθενείς στους Δήμους τους.

Η επίσημη απάντηση για την αλλαγή διαχείρισης (η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των ασθενών), δεν είναι ικανοποιητική.

Από την άλλη, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και στη Βοιωτία, έχουν προσληφθεί 2 ιχνηλάτες από το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη των ενεργειών, μετά την ενημέρωσή τους από τον ΕΟΔΥ!

Η ιχνηλάτηση δεν γίνεται πλέον από κανένα υπεύθυνο φορέα της Πολιτείας, αφού και η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας έχει μόνο  την ευθύνη της παρακολούθησης των ασθενών για την παραμονή τους στα σπίτια τους.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την υγεία και τη ζωή μας,

·        επειδή οι Δομές Υγείας του Νομού μας έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες νοσηλείας όχι μόνο των περιστατικών κορωνοϊού αλλά και των άλλων παθήσεων,

·        επειδή η απουσία ενημέρωσης των πολιτών, μετά την κόπωση τόσων μηνών, δημιουργεί αμφισβήτηση ακόμη και για την τήρηση των μέτρων προστασίας

·        επειδή η Περιφέρεια, με τη σύσταση του επικουρικού μηχανισμού Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, συνέβαλλε θετικά στη διαχείριση και αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

·        επειδή η Αντιπεριφέρεια και οι Δήμοι της Βοιωτίας συνέβαλλαν επίσης ουσιαστικά

·        επειδή η σωστή ιχνηλάτηση εμποδίζει την ανεξέλεγκτη υπερμετάδοση[i]

Κάνω έκκληση στην Αντιπεριφερειάρχη κυρία Φανή Παπαθωμά να συγκαλέσει άμεσα διαδικτυακή σύσκεψη των Βουλευτών του Νομού, των Δημάρχων και των εμπλεκομένων φορέων της Πολιτείας, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να προλάβουμε, με κοινή προσπάθεια, την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας πριν θρηνήσουμε και άλλες ζωές συμπολιτών μας

 

 

Γιώτα Πούλου



[i] ο Μαϊκ Ραϊαν, εκτελεστικός διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εδώ και ένα μήνα, λέει ότι από μόνα τους τα λοκντάουν δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιτήρηση και ιχνηλατήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: