Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ξεκινάει έργο προϋπολογισμού 1.200.000€ στη «στροφή Τσεκούρα» του Δήμου Χαλκιδέων

 


Χρηματοδότηση ύψους 1.200.000 € εξασφάλισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στη συνέχεια δημοπράτησε και συμβασιοποίησε έργο με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ – Β΄ΦΑΣΗ», το οποίο θα εκτελεστεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ξεκινούν εργασίες για την εφαρμογή των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων επί της «στροφής Τσεκούρα» στη Χαλκίδα, τις οποίες έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων.

Βασικός στόχος του έργου είναι η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και η αύξηση του επιπέδου της ασφάλειας στην οδό, τόσο για τα οχήματα, όσο και για τους πεζούς. Από τη μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου Χαλκιδέων, προβλέπεται:

Ø  Νέα χάραξη της οδού, ώστε να μειωθεί η καμπύλη, αλλά και η κατακόρυφη κλίση της στροφής.

Ø  Διάνοιξη νέας οδού συνολικού πλάτους 14 μέτρων (από 10 μ. που είναι η υφιστάμενη οδός), με πεζοδρόμια πλάτους 2 μέτρων εκατέρωθεν.

Ø  Δημιουργία παράπλευρου μονόδρομου πλάτους 3,30 μέτρων με φορά κίνησης προς τη Χαλκίδα, η οποία θα εξυπηρετεί τις παραθαλάσσιες κατοικίες. Προβλέπεται επίσης η οριοθέτηση λωρίδας στάθμευσης πλάτους 2,20 μέτρων και η κατασκευή πεζοδρομίου πλάτους 1 έως 4 μέτρων έμπροσθεν των κατοικιών.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου, θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις με ασφαλτικά στις Καμάρες και στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Τέλος, θα κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης στον κεντρικό δρόμο του Αγ. Νικολάου της Δ.Ε. Ληλαντίων. Η συνολική προθεσμία για την εκτέλεση του έργου, έχει οριστεί στους 24 μήνες.

 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Η στροφή Τσεκούρα στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας έχει από ετών γίνει συνώνυμο της οδικής επικινδυνότητας. Ένα σημείο που έχει ταλανίσει τους πολίτες και τους επισκέπτες της Χαλκίδας, της Νέας Αρτάκης, αλλά και όλης της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας. Ένας δρόμος στον οποίον έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

»Σήμερα, μέσα από τη συνεργασία με τον Δήμο Χαλκιδέων, χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε ένα έργο - ανάσα ασφάλειας για κάθε οδηγό, για κάθε πολίτη. Τόσο στη στροφή Τσεκούρα, όσο και στα υπόλοιπα κρίσιμα σημεία που επεμβαίνουμε, η γρήγορη και άρτια υλοποίηση είναι ο επόμενος στόχος, για να δώσουμε έναν δρόμο ασφαλή σε ένα σημείο με τεράστια διέλευση».

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης δήλωσε: «Γυρίζουμε οριστικά σελίδα για ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του εθνικού μας οδικού δικτύου. 

»Κατασκευάζουμε σε μήκος 427 μέτρων κατ’ εφαρμογή της εκπονηθείσας μελέτης του Δήμου Χαλκιδέων, τη νέα στροφή Τσεκούρα με ριζική βελτίωση των γεωμετρικών της χαρακτηριστικών, της οδικής ασφάλειας και της χρηστικότητας της για διερχόμενα οχήματα και πεζούς».

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα δήλωσε: «Η κατασκευή του έργου της στροφής Τσεκούρα αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα μας ως Δημοτική Αρχή. Προχωρήσαμε στη σύνταξη κυκλοφοριακής μελέτης και των μελετών οδοποιίας, απορροής ομβρίων, ηλεκτροφωτισμού, σήμανσης και πρασίνου και λάβαμε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Για μια ακόμα φορά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στέκεται αρωγός και υλοποιεί ένα έργο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τον Δήμο Χαλκιδέων, αλλά και όλη τη Βόρεια Εύβοια, για να κλείσει επιτέλους μια μελανή σελίδα με πολλά ατυχήματα.

»Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και η ασφαλτόστρωση του δρόμου από τις Καμάρες έως τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, όπως επίσης και η κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης στην 28ης Οκτωβρίου, κεντρική οδό στον Άγιο Νικόλαο Ληλαντίων. Έργα, τα οποία συμβάλλουν τα μέγιστα στην οδική ασφάλεια. Ευχαριστούμε τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: