Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Στα γιορτινά της «ντύθηκε» η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας με αφορμή την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη - Ένα εντυπωσιακό σπονδυλωτό έργο αφιερωμένο στους Ρουμελιώτες Ήρωες δεσπόζει στην είσοδο δίπλα στο πιστό αντίγραφο του πολεμικού πλοίου του θαλασσόλυκου Λάμπρου Κατσώνη


Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας παρουσιάζει το εντυπωσιακό σπονδυλωτό έργο, αφιερωμένο στις ηρωϊκές μορφές της Ρούμελης 

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έβαλε τα γιορτινά της για να τιμήσει τον ξεσηκωμό  στη Ρούμελη, από το βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας, στις 27 Μαρτίου 1821, εκεί όπου ο Σαλώνων Ησαΐας ευλόγησε τα όπλα των αγωνιστών και τους εμψυχώνει να πολεμήσουν για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.

 

Από αριστερά οι Αντιπεριφερειάρχες κκ. Κώστας Μπακομήτρος
 και Φανή Παπαθωμά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
 κκ. Γιάννης Περγαντάς και Σπύρος Νικολάου. 

H είσοδος της Π.Ε. Βοιωτίας μεταμορφώθηκε σε ένα "μουσειακό χώρο"
για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821Νωρίτερα, παραμονή της Εθνικής Επετείου,  η Π.Ε. Βοιωτίας ντύθηκε στα γαλανόλευκα,  τιμώντας την πανεθνική προβολή των 200 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821 ενώ μέσα από την ανάδειξη του Θηβαίου μεταεπαναστατικού ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη έστειλε το δικό της, ξεχωριστό συμβολισμό γι` αυτή την ιστορική επέτειο.

Εμπευσμένη από το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη, η σύνθεση της Π.Ε. Βοιωτίας τιμά τον Θηβαίο ζωγράφο, συνδυάζοντας συμβολισμούς και  πτυχές της τοπικής ιστορίας, όπως είναι οι σημαντικότες μάχες, κ.α. 

 

Η γιορτινή όψη της Π.Ε. Βοιωτίας στη Θήβα.

Την είσοδο του Διοικητηρίου Λιβαδειάς κοσμεί και το αντίγραφο του θαλασσόλυκου Κατσώνη, μια προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς στην Π.Ε. Βοιωτίας. 

Αντλώντας έμπνευση από τον διάσημο πίνακά του, «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα», που τράβηξε τα βλέμματα όλου του κόσμου κατά τα πρόσφατα στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδας,  η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά «έβαλε την υπογραφή της» σε ένα σύγχρονο έργο με τίτλο «Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», που θα κοσμεί όλο το χρόνο τα Διοικητήρια της Λιβαδειάς και της Θήβας.

 «Η Βοιωτία ευγνωμονούσα», άλλωστε, είναι ο τίτλος που επέλεξε η κα Παπαθωμά να δώσει στο σύνολο των φετινών δράσεων της Π.Ε. Βοιωτίας, οι οποίες θα εξελιχθούν καθ` όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2021.

 Ανάμεσά τους, η διαμόρφωση της εισόδου του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, σε αίθουσα αφιερωμένη στους Ρουμελιώτες ήρωες. Ξεκινώντας από τα προεπαναστατικά χρόνια, με τον Λειβαδίτη Λάμπρο Κατσώνη και συνεχίζοντας με τις ηρωικές μορφές του Σαλώνων Ησαϊα, Βασίλη Μπούσγου, Αθανάσιου Σκουρτανιώτη, Γεώργιου Καραϊσκάκη, Μήτρου Μπινιάρη, Αθανάσιου Διάκου καθώς και του Δημήτριου Υψηλάντη, που έβαλε την σφραγίδα του, μετά τη Μάχη της Πέτρας, στην ένταξη της Βοιωτίας στο νέο Ελληνικό κράτος.

Το σπονδυλωτό έργο "Η Βοιωτία ευγνωμονούσα", σε κείμενα του φιλόλογου και  υποψήφιου διδάκτορα  Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Τρικαλίτη, σχεδιάστηκε
από τον Γιάννη Καραγιάννη / Nefos Land, εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Χουτζούμης και κατασκευάστηκε από τον κ. Δημήτρη Μακρή. 

 

Δίπλα στο εντυπωσιακό σπονδυλωτό έργο, θαυμάζει κανείς και το πιστό αντίγραφο του πολεμικού πλοίου του θαλασσόλυκου Λάμπρου Κατσώνη, μια προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, στην έδρα της Π.Ε. Βοιωτίας. 


Οι συμβολισμοί, με αφορμή την έναρξη των επίσημων εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Π.Ε. Βοιωτίας, ολοκληρώνονται με την επιλογή του ιστορικού- φωτογραφικού λευκώματος του ερευνητή κ. Αντώνη Μαζαράκη με τίτλο «Κωπαϊδα, το Σήμερα του Παρελθόντος».Η κα Παπαθωμά επέλεξε για δώρο εθιμοτυπίας για το 2021 το έργο του κ. Αντώνη Μαζαράκη "Κωπαϊδα, το Σήμερα του Παρελθόντος". 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην εξιστόρηση της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το πρώτο μεγάλο δημόσιο έργο και η πρώτη ξένη επένδυση κεφαλαίου στη νεότερη ιστορία της χώρας, μια δουλειά πέντε ετών συστηματικής καταγραφής κάθε πτυχής αυτού του ανεξάντλητου κάμπου, που σήμερα γίνεται ο «πρεσβευτής» της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, γεφυρώνοντας το χθες, με το σήμερα.

 «Αισθάνομαι υπερήφανη που η Π.Ε. Βοιωτίας τιμά αυτή την ιστορική επέτειο για τη χώρα μας, με συμβολισμούς που στέλνουν διαχρονικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως, δε, στη νεολαία μας που «ανακαλύπτει» το έργο του σπουδαίο Βρυζάκη, που «ξαναγνωρίζει» τις ηρωικές μορφές των Αγωνιστών της Ρούμελης, που «μαθαίνει» για την ιστορία της Κωπαΐδας, η οποία, υπό την διαχείριση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανακτά σταδιακά  τη «χαμένη της αίγλη», μέσα από το εν εξελίξει στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισής της. Με αφετηρία, λοιπόν, αυτή την κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης, ξεκινάμε και επίσημα τους δικούς μας εορτασμούς στην Π.Ε. Βοιωτίας. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά πλαισιωμένη από τους βασικούς συντελεστές των συμβολικών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη και συνεργάτες της στην Π.Ε. Βοιωτίας 


Ακούστε αναλυτικά όσα δήλωσε η κ. Παπαθωμά.Δεν υπάρχουν σχόλια: