Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Στη σκιά της πανδημίας ο εορτασμός της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη


 Στη σκιά της πανδημίας εορτάστηκε η επέτειος της κήρυξης της επανάστασης στη Ρούμελη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ανέβαλλε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά απ όπου ξεκίνησε η φλόγα της Επανάστασης.

Η Πανηγυρική θεία λειτουργία πραγματοποιήθηκε όμως χοροστατούντος του μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιου και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση μέσα από το Star Κεντρικής Ελλάδας.

Στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά την 27η Μαρτίου 1821 κηρύσσεται η Επανάσταση στη Ρούμελη με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, τον Αθανάσιο Διάκο και τον εκπρόσωπο της Φιλικής Εταιρείας Αθανάσιο Ζαρείφη· στο Καθολικό της Μονής γίνεται δοξολογία, ευλογούνται τα όπλα και όλοι, κλήρος και λαός, ξεχύνονται στον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Ο Αθανάσιος Διάκος ξεκινάει για να καταλάβει τη Λιβαδειά, ο Ησαΐας Σαλώνων φεύγει για την Άμφισσα μεταφέροντας το μήνυμα της Επανάστασης στη Δωρίδα και τη Λοκρίδα, ενώ οι μοναχοί της Μονής, εκατό τον αριθμό, μαζί με τους κατοίκους των γύρω χωριών κατευθύνονται στο Δίστομο, όπου συλλαμβάνουν τον Αστυνόμο του Διστόμου και αδελφό του βοεβόδα της Λιβαδειάς με τη συνοδεία του.

Ο Όσιος Λουκάς γίνεται ορμητήριο των επαναστατημένων και διατρέφει τα στρατεύματα που καταλύουν στο μοναστήρι.

Όταν το 1823 ο στρατός του Μπερκόφτσαλη καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του αρπάζοντας τις τροφές και καίγοντας τα χωριά, το Μοναστήρι γίνεται τροφός και καταφύγιο των υπόδουλων Ρωμιών. Το Μοναστήρι σύμφωνα με έγγραφα που έχουν σωθεί προμηθεύει με τρόφιμα και χρήματα τον αγώνα και τους οπλαρχηγούς Διάκο, Ανδρούτσο, Γκούρα, Κριεζώτη, Τζαβέλλα, Καραϊσκάκη, και άλλους…

Από 27 Μαρτίου μέχρι 6 Απριλίου του 1821 διέτρεφε όλο τον στρατό του Διάκου. Επίσης, έδωσε στην Εφορία της Λιβαδειάς 300 γρόσια για την επανάσταση.

"Στην ιστορική κληρονομιά έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε με συλλογικότητα και συνεργασία" αναφέρει με αφορμή την επέτειο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για την ημέρα.

«Το όραμα της λευτεριάς 200 χρόνια μετά, δεν είναι απλά επίκαιρο» λέει στο μήνυμά της η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά.

Μετά το πέρας της λειτουργίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον μητροπολίτη Γεώργιο, στο μνημείο του Δεσπότη των Σαλώνων Ησαΐα, στο χώρο έξω από την Μονή.

Το Star Κεντρικής Ελλάδας μετέδωσε ζωντανά την θεία λειτουργία, την δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση από τον Όσιο Λουκά, με ταυτόχρονη Δορυφορική και Διαδικτυακή σύνδεση.

Δείτε στο παρακάτω video ολόκληρη την εκδήλωση, τα μηνύματα του περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανού και της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά καθώς και ένα αφιέρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας στην προσφορά των μοναστηριών της στην Ελληνική Επανάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: