Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας - Η δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος: Ομιλητής ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 


Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι του Συλλόγου μας και της Αστρονομίας, σας ενημερώνουμε πως η επόμενη ομιλία μας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Απριλίου και ώρα 18:00 και θα έχει θέμα:

"Η δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος"
Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Περιγραφή:
Πριν από περίπου 4,6 δισ. χρόνια ένα νέο αστέρι έλαμψε στον ουρανό, ξεπροβάλλοντας μέσα από ένα θερμό δίσκο σκόνης και αερίων. Τα υπολείμματα αυτής της διαδικασίας αποτέλεσαν τους δομικούς λίθους για τη δημιουργία ενός πλανητικού συστήματος με 8 πλανήτες, και εκατομμύρια σώματα μικρής μάζας, όπως είναι οι νάνοι πλανήτες, οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Σήμερα η έρευνα των αστρονόμων επιδιώκει την κατανόηση του μηχανισμού της δημιουργίας των πλανητών μέσα από παρατηρήσεις και μοντέλα, τα οποία αναπαράγουν τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνα τα πρώτα χρόνια.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή:
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική και τεχνολογία.
Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.
Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την οπτική και την αστρονομική οργανολογία.
Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival.
Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα του στον παρακάτω σύνδεσμο: http://users.uoa.gr/~kgaze
Η ομιλία μας θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ με χρήση του παρακάτω συνδέσμου:
https://us02web.zoom.us/j/85995894679
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους εξής τρόπους:
email: info@viotia-astronomy.gr
τηλέφωνο: 6983233996 (Σταμάτης Καλαμιώτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: