Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Γιώργος Μουλκιώτης: «Αναγκαία η άμεση κυβερνητική στήριξη των Γυμναστηρίων»


Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ζητά την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των γυμναστηρίων

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από τότε που οι 1860 επιχειρήσεις γυμναστηρίων παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, τα ευεργετήματα και οι ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για αυτές, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για τη στήριξη και την επιβίωση αυτού του νευραλγικού κλάδου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι στην ουσία δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρήσεων, αυτής της κλειστής επιχείρησης με κρατική εντολή χωρίς καμία ελπίδα ρευστότητας – όπως σε όλες τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που δόθηκε έστω και μια μικρή ανάσα ρευστότητας μέσω delivery, click away – και χωρίς κανένα πλάνο στήριξης για την επόμενη μέρα κατά το άνοιγμα. 

Συγκεκριμένα, ενώ οι εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι περικομμένες και με ποσόστωση στην επιστροφή, δυσανάλογες των πραγματικών αναγκών τους, το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου είναι σε ισχύ, υπάρχει συνεχής χρέωση παγίων τελών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως και δημοτικών τελών για το 2021 (ένα τέλος πραγματικά δυσβάστακτο όντας συνδεδεμένο με τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει η επιχείρηση), ενώ οι διαδικασίες απαλλαγής τους για το έτος 2020 είναι χρονοβόρες και εξαντλητικές. Ακόμα, η μερική απαλλαγή πληρωμής του ενοικίου δεν αποτελεί ελάφρυνση για τα γυμναστήρια λόγω των μεγάλων έκτασης χώρων και υψηλών ενοικίων και τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα επιχορήγησης των Περιφερειών θέτουν  εκτός τις επιχειρήσεις αυτές.

Ταυτόχρονα, αν και η άσκηση αποτελεί θωράκιση στην υγεία ενός οργανισμού, τα γυμναστήρια στην Ελλάδα στοχοποιούνται ως χώροι εξάπλωσης του ιού, την ίδια στιγμή που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Europe Active αναδεικνύει το ακριβώς αντίθετο σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τους μικρότερους δείκτες διασποράς και εξάπλωσης του ιού. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γυμναστήρια και να λάβουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων αυτών. Επιπλέον, ερωτώνται πότε σχεδιάζουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών και αν έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο για υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα. Τέλος, με ποιο τρόπο θα αναγνωριστεί ο ρόλος τους στην προαγωγή του αγαθού της υγείας και της  αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία. 

 

 

Από το Πολιτικό Γραφείο  

Δεν υπάρχουν σχόλια: