Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η συμβολή της INTERAMERICAN στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας - Ένα μοναδικό έργο για την πνευματική πορεία του Γένους

 


Με αφορμή τον ιδιαίτερης σημασίας φέτος, εορτασμό της 25ης Μαρτίου, λόγω της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού και την Παλιγγενεσία, η INTERAMERICAN συνεχίζει τη συμβολική συνεισφορά της στην «πνευματική βιωσιμότητα του Γένους, του Ελληνισμού και της Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εταιρεία.

 

Φέτος, λοιπόν, ολοκληρώνεται το πολύ σημαντικό έργο «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο» του Κώστα Σπ. Στάικου, με αποκλειστική χορηγό την INTERAMERICAN, με την έκδοση προσεχώς του 4ου τόμου, καθώς τα τρία προηγούμενα χρόνια εκδιδόταν ανά έτος και ανά ιστορική περίοδο ένας τόμος. Όλη η ελληνική πνευματική παράδοση, όπως περισώθηκε χάρη στο χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο από τα μέσα του 13ου αιώνα και μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια, είναι αποτυπωμένη σε αυτή την τετράτομη μοναδική έκδοση.

 

«Το κατεξοχήν θέμα που πραγματεύονται οι τέσσερεις τόμοι της Πνευματικής Πορείας είναι η ίδρυση και η λειτουργία τυπογραφικών κέντρων στη Δύση και την Ανατολή, με σκοπό την έκδοση κοσμικών και θρησκευτικών βιβλίων για το Γένος και τους απανταχού ελληνόφωνους. Στον τελευταίο τόμο, γίνεται αναλυτικά λόγος για τα νέα κέντρα της βιβλιοπαραγωγής, πέρα από τη Βενετία, το Ιάσιο και το Βουκουρέστι, που συνέβαλαν στην πνευματική ανάταση των Ελλήνων», εξηγεί ο συγγραφέας Κώστας Σπ. Στάικος, ιστορικός του βιβλίου και αρχιτέκτων.

 

«Το σπουδαίο αυτό έργο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, αφού αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωσαν ο στοχασμός, η φιλοσοφία και οι απαρχές των επιστημών, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας εν γένει και έγιναν, χάρη στην εκδοτική αναπαραγωγή και διασπορά, το μεγάλο όπλο μας ώστε να φθάσουμε στην απελευθέρωση. Ο θησαυρός της ελληνικής παιδείας που τροφοδότησε όλη την Ευρώπη έγινε πηγή φωτός ανά τους αιώνες, έθρεψε τον Φιλελληνισμό, σμίλεψε την εθνική μας συνείδηση και διαμόρφωσε την εθνική μας ταυτότητα. Χωρίς αυτό τον πνευματικό πλούτο ενεργό δεν θα υπήρχαμε σήμερα ως Γένος και ως Ελλάδα», τονίζει εκ μέρους της INTERAMERICAN ο Γιάννης Ρούντος. O επικεφαλής των Εταιρικών Υποθέσεων και Βιωσιμότητας της εταιρείας επισημαίνει ότι «δεν νοείται βιώσιμη Τοπική Επιχειρηματικότητα χωρίς βιώσιμο Ελληνικό Πολιτισμό, στηριγμένο στην πνευματική κληρονομιά που καθιστά την Ελλάδα διαχρονικά διακριτή σε όλο τον κόσμο».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: