Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή συζήτηση αυτοδιοικητικών στελεχών για τον νέο εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 


Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Γιώτα Πούλου μέλος ΚΕΔΕ, Ελένη Σύρου και Σταμάτης Χαλβατζής μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας. Συμμετείχαν από το Πανελλήνιο Δίκτυο Προέδρων Κοινοτήτων οι κκ. Νικολαΐδης Ισαάκ (Πρόεδρος Κοινότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας), Χρυσίδης Κίμων (Πρόεδρος Περάματος του Δήμου Λέσβου) και Νικογιάννης Αθανάσιος (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αμπελοχωρίου του Δήμου Μετεώρων) καθώς και επικεφαλής παρατάξεων, μέλη δημοτικών συμβουλίων και Τοπικοί Πρόεδροι των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Διστόμου-Αντίκυρας-Αράχωβας.

Στην αναλυτική παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου που είναι σε διαβούλευση, μέχρι τις 18 Μαρτίου, συζητήθηκαν οι θέσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  και αποδομήθηκαν με επιχειρήματα οι αλλαγές που απαξιώνουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά και ιδιαίτερα των Τοπικών Κοινοτήτων.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, η μείωση του αριθμού των συμβούλων, η εκλογή Δημάρχου με 43% των ψήφων, η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των τοπικών προέδρων κ.α., πισωγυρίζουν την λειτουργία των Δήμων σε δημαρχοκεντρικά μοντέλα και περιορίζουν την συμμετοχή των δημοτών στη τοπική διοίκηση.

Κατέληξαν στην περαιτέρω ενδυνάμωση του Δικτύου, που απαριθμεί σήμερα 1500 τοπικές κοινότητες, με την εγγραφή των τοπικών κοινοτήτων της Βοιωτίας, στην προώθηση του σχεδίου ψηφίσματος σε όλες τις τοπικές κοινότητες και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Βοιωτίας καθώς και στην συμμετοχή  και καταγραφή των αποφάσεών τους στη  διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος δεσμεύτηκαν να επικοινωνούν τακτικά και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, για την ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

                                                                                                    


              

                                                                                                                                  Γιώτα Πούλου

                                                                                                                                  Ελένη Σύρου

                                                                                                                                 Σταμάτης Χαλβατζής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: