Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η πρώτη επένδυση στη χώρα, στη γη της Βοιωτίας - Το θεμέλιο λίθο για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο του Ομίλου Μυτιληναίος από τον κ. Κ. Μητσοτάκη στον Άγιο Νικόλαο Διστόμου


Μια ιστορική μέρα για τη γη της Βοιωτίας καταγράφεται η 2η Οκτωβρίου 2019 καθώς το θεμέλιο λίθο στη μεγάλη βιομηχανική επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, στον Άγιο Νικόλαο Διστόμου έθεσε την  ο πρωθυπουργός κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική επένδυση στη χώρα που γίνεται στην αρχή της θητείας του, μια επένδυση που την χαρακτήρισε  ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική με στόχο την εδραίωση ενός νέου επενδυτικού χάρτη στην χώρα, πλήρως συμβατού με τις κεντρικές επιλογές της στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Κατά την τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Mytilineos ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο προς τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευτεί εκ νέου τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Το παρόν έδωσαν δεκάδες πρόσωπα από τον πολιτικό, τον αυτοδιοικητικό και τραπεζικό χώρο, εκπρόσωποι πρεσβειών, στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Όμιλο Μυτιληναίος. 

Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ομίλου κα Βίβιαν Μπουζάλη και ακολούθησε ένα σύντομο ιστορικό της επενδυτικής δραστηριότητας της Μυτιληναίος  καθώς και του κοινωνικού της αποτυπώματος στην περιοχή μας. 



«Το έργο που θεμελιώνεται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και λίγο πριν την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού κόσμου. Αποτελεί έμπρακτο δείγμα της εμπιστοσύνης του κόσμου των επιχειρήσεων στην κυβέρνηση και έμπρακτη απόδειξη στην αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα να ξεμπερδέψουμε το αναπτυξιακό κουβάρι που καθηλώνει τις επενδύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε. «Αίρονται εμπόδια απλοποιούνται διαδικασίες, ο τόπος έχει πληρώσει διαχρονικά και ακριβά τις ιδεοληψίες που οδήγησαν στη δαιμονοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όλα αυτά βρίσκονται πίσω, ήραμε τα capital controls απαλλάσουμε τη βαριά φορολογία, κανείς πια δε θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια, η Ελλάδα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων σε έναν τόπο που όλοι αναγνωρίζουν ως φιλικό για τις επενδύσεις». 







«Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης που είναι η σταδιακή αντικατάσταση του λιγνίτη, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μειωμένων τιμολογίων ρεύματος και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν ο εισαγωγές ρεύματος», σημείωσε επίσης στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για απεξάρτηση από το λιγνίτη έως το 2028 που όπως είπε, είναι ένας φιλόδοξος στόχος για την χώρα, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, σκοπεύουν να αποσύρουν το κάρβουνο από το ενεργειακό τους μείγμα το 2038.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι συγκροτείται το Εθνικό Συμβούλιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα εκπονήσει το πρόγραμμα μετάβασης. Υπογράμμισε όμως ότι ειδικά για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα υπάρξει ειδικό master plan με αντισταθμιστικά οφέλη και περιβαλλοντική πρόνοια.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Ευ. Μυτιληναίος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την απόφαση της κυβέρνησης, το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας να ενισχυθεί από 20% που είναι σήμερα στο 30% έως το 2030. «Δράττομαι της ευκαιρίας να σας δηλώσω ότι η Μυτιληναίος συντάσσεται με την εθνική προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Όπως ανακοίνωσε έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Το παρόν στα εγκαίνια με αυστηρά προσωπική πρόσκληση  έδωσαν οι πρ. πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Παν. Πικραμένος,  ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης,  ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αμερικανός πρέσβης Τ. Πάϊατ, ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος,ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι βουλευτές Βοιωτίας Ανδρέας Κουτσούμπας, Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παν. Αγνιάδης,πλήθος επιχειρηματιών, όπως ο Ιβάν Σαββίδης κ.ά.
Ακολούθησε δεξίωση στο χώρο της εκδήλωσης. Καλορίζικη!  
 















Δεν υπάρχουν σχόλια: