Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Το Τοπικό Συμβούλιο Ορχομενού απευθύνει εθελοντικό κάλεσμα για τον καθαρισμό των Πηγών των Χαρίτων - Κυριακή, 20 Οκτωβρίου


Στα πλαίσια ανάπτυξης και προώθησης του εθελοντισμού, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία, που δίνει αυτή τη δυνατότητα πρωτοβουλίας στα Τοπικά Συμβούλια και ειδικά οι διατάξεις του Άρθρου 83 του Νόμου 3822/2010 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με Ν. 4555/2018 (§ 1 εδάφια δ, ιγ΄ και § 2 εδάφια δ΄, στ΄, ι΄και ιδ΄) καθώς επίσης λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος της οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τον καθαρισμό μέρους των Πηγών Τριών Χαρίτων και συγκεκριμένα το σημείο με τη διακριτική τοπική ονομασία «Νησί». Μια πρωτοβουλία που θα αποτελέσει την αρχή και για παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.

Στο συγκεκριμένο σημείο, έχουν απορριφθεί δυστυχώς πολλά πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα και χάρτινα αντικείμενα και συσκευασίες - από εμάς τους ίδιους προφανώς - υπάρχει μεγάλος όγκος αυτοφυούς βλάστησης (ξηρά χόρτα) και μικρά δέντρα, ως επί το πλείστον αυτοφυείς ακακίες που κάνουν το χώρο μη προσβάσιμο σε δημότες καθώς επίσης εξαφανίζεται εντελώς η φυσική ομορφιά και το ιδιαίτερο κάλλος του χώρου. Στο παρελθόν, έγινε ανάλογη συλλογική προσπάθεια αλλά δεν έτυχε οργανωμένης συνεχούς παρουσίας – δράσης και πλέον ο χώρος έχει απαξιωθεί.
Η δράση, δε θα πραγματοποιηθεί με όρους προσωρινότητας αλλά θα γίνει οργανωμένα και σε επίπεδο Τοπικής Κοινότητας, δηλαδή ενός θεσμοθετημένου οργάνου της Αυτοδιοίκησης, με απώτερο σκοπό τη μονιμότητα παρουσίας και εν γένει προστασίας ανάλογων περιοχών σύμφωνα με συγκεκριμένες προτάσεις και τακτικό προγραμματισμό δράσεων, όπως θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίασή μας, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες και όλα τα αντίστοιχα σημεία φυσικού κάλλους.
Κατόπιν αυτών και για να γίνει η αρχή, που είναι το ήμισυ του παντός, για τη συγκεκριμένη δράση θα χρειαστούμε:
1. Περίπου είκοσι (20) άτομα εθελοντές
2. Τρία (3) χορτοκοπτικά βενζίνης με ανάλογους χειριστές
3. Ένα (1) αλυσοπρίονο με τον χειριστή του
4. Τρία (3) πριόνια χειρός ή μεγάλα κλαδευτήρια (για τους λεπτούς κορμούς και κλαδιά)
5. Πέντε (5) τσουγκράνες
6. Τρία (3) φτυάρια οικοδομής
7. Δύο (2) καροτσάκια οικοδομής
8. Πέντε (5) σκαλιστήρια
9. Ένα (1) κουτί με γάντια μιας χρήσης
10. Δύο (2) ημιφορτηγά οχήματα (αγροτικά)
11. Τρεις (3) συσκευασίες των 24 τεμαχίων νερά
12. Όποιοι διαθέτουν να φέρουν μπότες – φόρμα πλαστική αδιάβροχη (όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι αγρότες για προστασία από νερό μέχρι τη μέση του κορμού)
13. Τριάντα (30) πλαστικές σακούλες (ΓΙΓΑΣ) για τα σκουπίδια και τα ξερά φύλλα.
14. Όποιο μηχάνημα ή εργαλείο, έχει τη δυνατότητα να μας παραχωρήσει ο Δήμος (φορτηγό, αρπάγη, τσάπα κλπ)
15. Οποιαδήποτε άλλη προσφορά που εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτής της δράσης.
Θα συγκεντρώσουμε όλες τις προτάσεις – προσφορές καθώς και τον αριθμό ατόμων εθελοντών και για οποιαδήποτε έλλειψη θα φροντίσουμε να την καλύψουμε μεταξύ μας οι τοπικοί σύμβουλοι.
Για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και θα τηρηθούν οι περιβαλλοντολογικοί κανόνες για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: