Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, στο Ν/Σ «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Στην Ολομέλεια της Βουλής για την συζήτηση του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, επισημαίνοντας ότι ενώ καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες για το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Εν ολίγοις, «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
  • Το νομοσχέδιο είναι μνημείο κακής νομοθέτησης με σωρεία τροπολογιών, απομυθοποιεί το επιτελικό κράτος και συνιστά πραγματική οπισθοδρόμηση.
  • Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κάθε άλλο παρά συμβατές είναι με τη δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη. Προτάσσει τη μικρή εικόνα επιμέρους διευθετήσεων χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τη μεγάλη εικόνα. Ακολουθείται η κλασική και κοντόφθαλμη συνταγή της μικροπολιτικής. Αντιγράφει τις πιο κακές πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και αντιμετωπίζει τους πολίτες, που βιώνουν τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης, ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».
  • Υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν εκπτώσεις στο περιβάλλον, εκπτώσεις στις αιτήσεις αδειοδότησης, εκπτώσεις στην υποτιθέμενη γραφειοκρατία, αλλά το σημαντικότερο, στοχεύουν κύρια στο να πλήξουν τις εργασιακές σχέσεις και μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.
  • Τα αντεργατικά μέτρα του νομοσχεδίου εισάγονται έναν χρόνο μετά το πέρας του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και την τυπική –τουλάχιστον- έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με επαναφορά κατ’ ουσίαν μνημονιακών μέτρων.
  • Οι διατάξεις του νόμου νομιμοποιούν τις ενώσεις προσώπων σαν να είναι πρωτοβάθμιο συνδικάτο, ενώ οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των επιχειρησιακών. Αυτά τα μέτρα δεν σώζουν τις επιχειρήσεις, αλλά εξοντώνουν οικονομικά τους εργαζόμενους.
  • Με εν λευκώ εξουσιοδότηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδίδει υπουργικές αποφάσεις, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
  • Προβλέπεται περιορισμός της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, της οποίας οι προϋποθέσεις οδηγούν στην ουσιαστική κατάργησή της. Διάταξη κατεξοχήν αντισυνταγματική. 
  • Η πρόβλεψη λήψης αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων «δια περιφοράς» είναι φωτογραφική, για να νομιμοποιεί τέτοιες μη νόμιμες αποφάσεις. Είναι αδύνατον να μιλάμε για επιτελικό κράτος και ηλεκτρονική διακυβέρνηση όταν η κυβέρνηση εισαγάγει για πρώτη φορά νομοθετικά τη δια περιφοράς λήψη αποφάσεων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλιων. 
  • Το άρθρο 184, ενώ είναι πρόκληση και προσβολή των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης, ως καθηγητής Νομικής αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Π. Πικραμμένος, ως πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφεύγουν να πάρουν θέση επί του συγκεκριμένου άρθρου.
  • Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν μπορεί να στηρίζεται στις μειωμένες αμοιβές και στην υποβάθμιση των όρων εργασίας και των συλλογικών ρυθμίσεων αντί να εστιάζει στη γνώση, στην ποιότητα και στην καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: