Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την συζήτηση του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, επισημαίνοντας εξ αρχής ότι ο τρόπος που εισάγεται το νομοσχέδιο αποτελεί μνημείο κακής νομοθέτησης. Όσο δε αφορά στα άρθρα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, τόνισε ότι αυτές αποδιαρθρώνονται καθώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας οδηγούνται κλιμακωτά σε πλήρη υποβάθμιση, ενώ ενισχύεται η εργοδοτική ασυδοσία, καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Οι ρυθμίσεις οδηγούν σε μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας.
Με διατάξεις κατά κλίμακα, απαξιώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 
Οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που ορίζουν τα ελάχιστα κοινά όρια αμοιβής και εργασίας, έχουν στοχοποιηθεί. 
Οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αθέμιτο ανταγωνισμό για μείωση των αμοιβών και των όρων εργασίας, με γενική και αόριστη επίκληση δήθεν οικονομικών προβλημάτων. 
Προβλέπεται περιορισμός της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, της οποίας οι προϋποθέσεις οδηγούν στην ουσιαστική κατάργησή της. Διάταξη κατεξοχήν αντισυνταγματική. 
Με εν λευκώ εξουσιοδότηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδίδει υπουργικές αποφάσεις (π.χ. ρυθμίζει κάθε θέμα για το Μητρώο και την αντιπροσώπευση). 
Δεν καταπολεμάται επαρκώς η μερική απασχόληση με προβλέψεις για προσαυξήσεις 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε ώρα πέρα από το συμφωνημένο ωράριο. Για να υπάρχει πράγματι κυρωτική κατάσταση, το ποσοστό θα πρέπει να είναι 40%, όσο είναι και η προσαύξηση της υπερωρίας.
Η πρόβλεψη λήψης αποφάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων «δια περιφοράς» είναι φωτογραφική, για να νομιμοποιεί τέτοιες μη νόμιμες αποφάσεις.
Το άρθρο 185 είναι πρόκληση και προσβολή των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καλούνται ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης, ως καθηγητής Νομικής αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Π. Πικραμμένος, ως πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας να πάρουν θέση επί του σχετικού άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: