Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Συνεργασία Δήμου Θηβαίων και Σωματείου “Διάζωμα” για το αρχαίο θέατρο του Καβιρείου και τη συμμετοχή της Θήβας στην πολιτιστική διαδρομή της Π. Στ. Ελλάδας


Με τον Πρόεδρο του Σωματείου “Διάζωμα- Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα” κ. Σταύρο Μπένο συναντήθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου στα γραφεία του σωματείου στην Αθήνα, με κύρια θέματα συζήτησης την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου “Καβίρειο” της Θήβας και τη διαδρομή φύσης και πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας “Οιδίπους”. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Καμούτσης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Πάνος Βασιλείου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Μπένο και τους συνεργάτες του για τις ενέργειες του σωματείου αναφορικά με τα ανωτέρω θέματα, τα ολιστικά προγράμματα πολιτιστικού τουρισμού, το master plan, τα βήματα και την πορεία υλοποίησης των δράσεων για την αποτελεσματική διαχείριση και κυρίως τη βιωσιμότητα των μνημείων και της πολιτιστικής διαδρομής και ειδικότερα τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τους Δήμους, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και της Βοιωτίας,  συλλόγους και ιδρύματα για την επίτευξη του στόχου.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συμμετοχή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θηβαίων στην “Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή” καθώς η Θήβα αποτελεί έναν από τους επτά (7) βασικούς κόμβους της, που συνθέτουν την ιστορία και την παράδοση της Στερεάς Ελλάδας και συμμετέχει σ' αυτή με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δάση κα). Σημειώνεται ότι η εν λόγω Διαδρομή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα της Περιφέρειας για την αξιοποίηση πολιτιστικών χώρων, την ενδυνάμωση του τουρισμού και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και  υποστηρίζεται από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.).
Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προσπάθειες για την ανάδειξη του Καβιρείου.  Θυμίζουμε ότι το 2012 το Διάζωμα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας “ΛΑΪΟΣ” και την υποστήριξη του Δήμου Θηβαίων άνοιξε έναν ειδικό λογαριασμό (κουμπαρά) για τη συγκέντρωση του χρηματικού ποσού που απαιτούνταν για συμπληρωματικές ανασκαφικές έρευνες, επαναλειτουργία του αρχαίου αποχετευτικού αγωγού, μικρές στερεώσεις και τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου. Το 2013, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση 50.000 ευρώ, για την “Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική- αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου στο Καβίρειο Θήβας”, η οποία και ολοκληρώθηκε.
Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεντρωθεί στον κουμπαρά το απαιτούμενο ποσό για συμπληρωματικές μελέτες, την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου και την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου. Γι' αυτό τον λόγο, Δήμος και Διάζωμα συμφώνησαν να συνεχίσουν τη σύμπραξη και φυσικά την αγαστή συνεργασία  με την ΕΦΑ Βοιωτίας, μέχρι το κοινό όνειρο, φορέων και πολιτών, της ανάδειξης και επαναλειτουργίας του θεάτρου να γίνει πραγματικότητα, είτε με ενέργειες προς ενίσχυση του κουμπαρά είτε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: