Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Στη Βουλή φέρνει ο Μουλκιώτης το θέμα του αποκλεισμού του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων από τις εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη 
            Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
            Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σ. Μενδώνη                   

Θέμα: «Ανιστόρητος ο αποκλεισμός του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών»

Κύριοι Υπουργοί,

Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την έναρξη του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σ. Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκος και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κ. Μ. Βαρδινογιάννη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Κατά την εκδήλωση γνωστοποιήθηκε και η σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα έχει ως συντονίστρια/πρόεδρο την κ. Βαρδινογιάννη και μέλη τους δημάρχους Σπάρτης Π. Δούκα, Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλο, Λαμίας/Θερμοπυλών Θ. Καραΐσκο, ενώ «έλαμψε» δια της απουσίας ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων.
Οι Θεσπιείς, που ζούσαν σε περιβάλλον δημοκρατίας, δεν διανοήθηκαν να φύγουν από το πεδίο της μάχης ή να χαρακτηριστούν «ριψάσπιδες» και παρέμειναν στη μάχη δίνοντας διαχρονικό μήνυμα εθελοντισμού και αυτοθυσίας στην Οικουμένη, όπως έγραψε ο ποιητής, παραφράζοντας τον στίχο του Σιμωνίδη του Κείου «Ω ξείν, αγγέλλειν Θεσπιεύσιν, ότι τήδε κείμεθα, πειθόμενοι τω πιστώ της ελευθερίης».
Επειδή ο αποκλεισμός του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων είναι ανιστόρητος, αποτελεί ύβρι και προσβολή της μνήμης ηρώων και έχουν προκληθεί εντονότατες αντιδράσεις του Δημάρχου και του Δ.Σ. του Δήμου, αλλά και σύμπασας της τοπικής κοινωνίας,

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Γιατί αποκλείστηκε ο Δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων τόσο από την συμμετοχή στην εκδήλωση της 16ης Οκτωβρίου 2019 όσο και στην Διεθνή Επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων;
  2. Με ποια κριτήρια έγινε η σύσταση της επιτροπής διοργάνωσης εορταστικών εκδηλώσεων;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η «ύβρις» και η ιστορική αλήθεια;

Ο ερωτών Βουλευτής,
Γεώργιος Μουλκιώτης
Παρέμβαση και από την Βουλευτή κα Γιώτα Πούλου…

Προκαλεί για ακόμη μια φορά η ανιστόρητη στάση του Πρωθυπουργού κ.  Μητσοτάκη και η παράλειψη των Θεσπιέων σε εκδηλώσεις εορτασμού της μάχης των Θερμοπυλών!  
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μόλις χτες, 16.10.2019, στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των Υπουργών Εσωτερικών, Πολιτισμού αλλά και πλήθους εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ανακοινώθηκε η έναρξη εκδηλώσεων για την επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, μεγάλος απών «οι 700 Θεσπιείς» που ηρωικά συμμετείχαν στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών. 
Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν είχε προσκληθεί ο Δήμαρχος Αλιαρτέων-Θεσπιέων κ. Ντασιώτης αλλά ούτε και περιλαμβάνεται στην Διεθνή Επιτροπή που θα αναλάβει την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε η κ. Βαρδινογιάννη και μέλη της οι Δήμαρχοι Σπάρτης κ. Δούκας, Αθηναίων κ. Μπακογιάννης, Σαλαμίνας κ. Παναγόπουλος, Λαμιέων κ. Καραΐσκος, ενώ θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι περιφερειάρχες των διοικητικών περιφερειών όπου υπάγονται οι παραπάνω περιοχές.  
Καλούμε τους αρμοδίους να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και να πάψουν επιτέλους να διχάζουν τους Έλληνες!

Γιώτα Πούλου
Βουλευτής Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: