Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Κ. Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες

Με ένα τρίγωνο παρομοίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και στην τρίτη οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1/1/2006.
Στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ηπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μονο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου»
«Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται δυστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμου, τόλμης και ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «διαθέτουμε πλεόν τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας».
«Όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» είπε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ν.Δ. στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επεσήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. «Ειναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα».
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυριο στη Βουλή, τόνισε πως περιέχει «διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές».
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλαβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής», επεσήμανε.
Παράλληλα, εξήγγειλε «επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντας τουλάχιστον 4ετίας. Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθουμε. Ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία».
«Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο. Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε «στόχος μας η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη η προώθηση ώριμων σχεδίων που είχαν παγώσει».
«Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρύματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.
«Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου. Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε «διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πυλωτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού».
Την ίδια ώρα ανέφερε πως «όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύσης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου».
Κάνοντας ειδική αναφορά στα ακίνητα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. «Οι τιμές αυξηθηκαν 7,7% το β τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης».
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: