Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ενημέρωση για την ετήσια Γενική Συνέλευση των Δήμων - μετόχων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πλήρη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 στο Καρπενήσι η ετήσια Γενική Συνέλευση των Δήμων - μετόχων του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αναπτύχθηκαν και εγκρίθηκαν από το Σώμα ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2017, έγινε εκτενής συζήτηση για το σχεδιασμό των έργων ευθύνης του Φορέα για το επόμενο χρονικό διάστημα, και αναλύθηκαν πλήρως οι αλλαγές που φέρνει στη λειτουργία του Φορέα το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως ορίζεται από τους νόμους 4555/2018  (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) που αφορά τους ΟΤΑ και τους ΦοΔΣΑ, και το νόμο 4548/2018 που αφορά τις ανώνυμες εταιρείες.




Με βάση τη συζήτηση αυτή, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι τροποποιήσεις του καταστατικού του Φορέα, προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ) οι Δήμοι που συμμετέχουν στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. καλούνται να επικυρώσουν εκ νέου την επιθυμία τους να παραμείνουν σε αυτόν.
Ήδη, σε σύνολο 23 Δήμων - μετόχων, οι 18 έχουν λάβει την σχετική απόφαση, ένας (ο Δήμος Σκύρου) έχει λάβει την απόφαση να παραμείνει στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ ως προς το σκέλος της εκπόνησης και παρακολούθησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και να λειτουργήσει αυτόνομα τα έργα διαχείρισης των αποβλήτων του, σύμφωνα με τις διατάξεις περί νησιωτικών ΦοΔΣΑ, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η λήψη των σχετικών αποφάσεων και από τους υπόλοιπους 4 Δήμους. 
Οι Δήμοι - μέλη που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, συμφώνησαν ομόφωνα, ότι ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ εγγυάται την υλοποίηση των στόχων τόσο του Εθνικού, όσο και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, καθώς έχει τη δυνατότητα υλοποίησης και της διαλογής στην πηγή, και της μηχανικής επεξεργασίας όλων των ρευμάτων απορριμμάτων, και της αναερόβιας/αερόβιας ζύμωσης των οργανικών αποβλήτων, μέσα από τις μονάδες που ήδη κατασκευάζει στην Φωκίδα και τη Θήβα, και αυτές που σχεδιάζονται στη Λαμία και Χαλκίδα.
Επίσης, μέσω της λειτουργίας και της αναβάθμισης των ΧΥΤΑ Χαλκίδας, Λαμίας, Θήβας και Ιστιαίας, αλλά και μέσω του δικτύου των Σταθμών Μεταφόρτωσης που αναπτύσσονται στην Περιφέρεια, ο Φορέας μπορεί να συμπιέζει το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων, και σε συνδυασμό με την απόφαση για ενιαία τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει για όλα τα μέλη του, μπορεί να επιτυγχάνει τιμές κάτω των 25,26 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, δηλαδή μια από τις χαμηλότερες τιμές Πανελλαδικά, σε συνδυασμό πάντα με την παροχή υπηρεσιών που διασφαλίζουν και την προστασία του περιβάλλοντος, και την προστασία της υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Θήβα: 10/09/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: