Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Α.Σ. Ορχομενού στο 1ο Agrofest Στερεάς Ελλάδας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Agrofest Στερεάς Ελλάδας στις εγκαταστάσεις του Επιχειρηματικού Πάρκου Λιβαδειάς (πρώη Unicot), με τη συμμετοχή παραγωγών από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μεταποιητών, βιοτεχνών και επιχειρηματιών, από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ, στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τελέστηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.





















 


Παράλληλα με το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Γεωργίας και Κτηνοτροφίας διεξήχθη και το 25ο Συνέδριο Νέων Αγροτών, συνάντηση ορόσημο για τον αγροτικό τομέα, από την ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών). Το παρόν στο συνέδριο έδωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για προτεραιότητα της επένδυσης στην ηλικιακή ανανέωση και στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο οποίος τόνισε πως “όταν αντιληφθούμε ότι η ανάπτυξη και η εξωστρέφειά μας περνα από τους νέους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα, θα μπορούμε και να ελπίζουμε”. Μεταξύ των ομιλητών παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, αρμόδιος για τα κοινοτικά προγράμματα, Χαράλαμπος Κασίμης και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης.


Από τα θέματα του συνεδρίου, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, τις συνθήκες της αγοράς και τους τρόπους βελτίωσης του εισοδήματος των νέων αγροτών και τις επιτυχημένες πρακτικές κατά την έναρξη της γεωργικής δραστηριότητας.

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της τοματοβιομηχανίας Δ. Νομικός ΑΕ στον Αλίαρτο καθώς και την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ενώ η λήξη του συνεδρίου συνοδεύτηκε από την ανάδειξη του ”Καλύτερου Νέου Έλληνα Αγρότη“.

Στο 1ο Agrofest το παρόν έδωσε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού με το δικό του περίπτερο, προβάλλοντας τις υπηρεσίες και το έργο του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο project της παραγωγής πιστοποιημένου βαμβακιού με ονομασία προέλευσης και την επίτευξη της υψηλότερης τιμής τελικής εκκόκκισης, φτάνοντας τα 60 λεπτά/κιλό για το 2016. Στο περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ορχομενού, εκθέτοντας τις ιδιαίτερες δημιουργίες τους από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες με τη μαρμελάδα από τομάτα να έχει την τιμητική της, φτιαγμένη από τομάτες της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια του Agrofest οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκθετών όπου δοκίμασαν προϊόντα της Στερεάς γης και παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και η εταιρεία EXPO EXPERT καταβάλλουν αξιόλογες προσπάθειες για την καθιέρωση του Agrofest ως θεσμού της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο Α.Σ. Ορχομενού ευχαριστεί τις εταιρείες Fertilis και Greenco για τη συνεργασία και τη χορηγία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: