Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Σκουρλέτης: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής

«Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής δίνουμε χώρο στη διαφάνεια, τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Όλα αυτά θα συμβάλουν στη αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης και σε καμία περίπτωση στη διάλυσή της» υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Ως προς την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην απλή αναλογική, σημειώνει ότι η ΝΔ «δεν έχει να επιδείξει την παραμικρή μεταρρυθμιστική πρόταση στην ιστορία της για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης» και προσθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης και ενδιαφέρεται κυρίως «για την αναπαραγωγή ενός πεπαλαιωμένου αυτοδιοικητικού συστήματος ως μέρους του γενικότερου πολιτικού συστήματος».
Χαρακτήρισε «ώριμο και εξυγιαντικό μέτρο» την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του πρώην υπολοίπου Αττικής, ενώ, καταθέτοντας τη διαπίστωσή του περί σχεδόν ομόφωνης συναίνεσης επί του ζητήματος αυτού, προσέθεσε [ως «θα φανεί στη Βουλή αν το εννοούν ή παραμένουν όμηροι των βαρόνων».
Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αν συμβεί αυτό θα είναι συγκυριακό και όχι συνέπεια συγκεκριμένης νομοθέτησης καθώς, θέση της κυβέρνησης είναι ότι «πρέπει να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό η πρόκληση σύγχυσης στους εκλογείς, ως προς το διακύβευμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση "είναι υπό προθεσμία" μετά τις δηλώσεις του Π. Καμμένου αναφορικά με το τι θα πράξουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αν έλθει στην Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει πολλά όπλα στην φαρέτρα της έτσι ώστε αν ο μη γένοιτο φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του Προγράμματος που λήγει στις 21 Αυγούστου.
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, η ολοκλήρωση του Προγράμματος σε συνδυασμό με την πορεία της οικονομίας δημιουργούν αντικειμενικά νέες δυνατότητες, στη βάση των οποίων, και χωρίς η κυβέρνηση να αθετεί την υποχρέωσή της ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οφείλει να επανασχεδιάσει το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής «άρα και το θέμα των συντάξεων αλλά και το θέμα του αφορολόγητου πρέπει να το ξαναδούμε».
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι στη μεταμνημονιακή εποχή η αναζήτηση των όποιων πολιτικών συνεργασιών «πρέπει να βασίζεται σε στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις».


Πηγή: Σκουρλέτης: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της απλής αναλογικής | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: