Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Δ. Τζανακόπουλος: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε παραιτήσεις - στήριξη των πληγέντων

Το τελευταίο που απασχολεί αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση είναι ο ανασχηματισμός, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ τόνισε πως προτεραιότητα είναι η στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και επεσήμανε πως κύριο μέλημα, είναι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως έμπρακτη ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι η στήριξη των πληγέντων, η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και η λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με στόχο την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον. «Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», τόνισε εξάλλου. Όπως πρόσθεσε, η αποτίμηση θα γίνει με νηφάλιο τρόπο, αφού παρέλθει η κρίση.
Είπε επίσης ότι «οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» και ανέφερε πως την ώρα την επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής την περασμένη Δευτέρα δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Τόνισε επιπλέον πως μόλις η κυβέρνηση διασταύρωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, ο ίδιος ενημέρωσε τους πολίτες για τις εξελίξεις. «Πώς να κρύψεις νεκρούς;», διερωτήθηκε.
Ανέφερε εξάλλου ότι η πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής και τόνισε πως αρμόδιος για αυτό είναι ο εκάστοτε δήμαρχος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει σκοπό να επιρρίψει ευθύνες, καθώς δεν μπορούσε να εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο ο οικισμός.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μάτι, υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής αλλά και τους μηχανικούς του Υπ. Υποδομών που βρίσκονται στο πεδίο. Απαντώντας στη σχετική κριτική, τόνισε πως ο κ. Τσίπρας «δεν πήγε στα κρυφά» στην περιοχή και συμπλήρωσε: «Αν ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πάει στο Μάτι συνοδεία καμερών θα μιλούσατε όλοι για επικοινωνιακό σόου».
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού στην πυρκαγιά στην Κινέτα αλλά και στην πυρκαγιά στο Νταού της Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι.
Ανέφερε επίσης ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των υπουργών όπου αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων. Όπως τόνισε, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Προανήγγειλε αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των κίνδυνων, ενώ τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. Είπε επιπλέον πως στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία, καθώς και αποκομιδή αποβλήτων.
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως από την Παρασκευή έχουν ολοκληρωθεί οι 3.676 αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του Υπ. Υποδομών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Μεγαρέων. Συνολικά 1.803 κτήρια κρίθηκαν «πράσινα», 827 «κίτρινα» και 1.046 «κόκκινα».
Είπε επιπλέον πως από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αιτήσεις στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Υποδομών.
Προανήγγειλε εξάλλου πως άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του υπ. Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα. Για τα μέτρα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε πως θα χορηγηθεί στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ.
Παράλληλα, τόνισε ότι «εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.
Καταλόγισε εξάλλου πολιτικές σκοπιμότητες στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: