Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.


Την οργή της εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος με την ερώτησή τους ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους επισημαίνουν τα παρακάτω:
«Απέραντη είναι η οργή για το έγκλημα που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Τραγική είναι  η εικόνα από τα αποκαΐδια των χιλιάδων κατεστραμμένων σπιτιών, δασικών εκτάσεων, μικρομάγαζων στην Ανατολική και Δυτική Αττική.
Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τα θύματα και τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική πριν από περίπου ένα χρόνο, αποδεικνύοντας ότι η περιοχή βρέθηκε για άλλη μια φορά ανοχύρωτη και χωρίς υποδομές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 
Παρά την ηρωική προσπάθεια πυροσβεστών, σωστικών συνεργείων, μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου, γιατί με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τέτοιων φυσικών καταστροφών. 
Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται γιατί για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς τα προσδοκώμενα ανταποδοτικά κέρδη.
Είναι επείγουσα ανάγκη η λήψη  άμεσων μέτρων στήριξης  των πυρόπληκτων οικογενειών  και αποκατάστασης των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν.
Απαιτείται άμεση καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση για τις περιουσίες των εργατικών,  λαϊκών οικογενειών, τα  καταστήματα, τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα  των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων .  
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων;  
Θα άρει τις αυστηρές προϋποθέσεις (ζημίες τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ της περιφέρειας που ανήκει η πληγείσα περιοχή και μη αποζημίωση «ιδιωτών») που θέτει ο Κανονισμός για το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ;».
25/07/2018                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: