Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Είναι ζήτημα ζωής και δημοκρατίας η ισχυρή Αυτοδιοίκηση - Κάλεσμα για ηχηρή παρουσία της Αυτοδιοίκησης στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα


Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Η Αυτοδιοίκηση θα δώσει ηχηρό παρόν στη βουλή για να αποτρέψει την ψήφιση του Κλεισθένη που διαλύει τους Δήμους, το κράτος και τις ζωές μας - Καλούμε τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ιστορικών τους ευθυνών»



Δυναμική θα είναι η παρουσία του συνόλου του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας στη Βουλή τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι» στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και την ημέρα ψήφισής του στην ολομέλεια.
Ειδικότερα, το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, κατόπιν σχετικής πρότασης του Προέδρου της Γ. Πατούλη, να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου Κλεισθένης.
Παράλληλα καλεί όλους τους αιρετούς Α’ βαθμού της χώρας να προσέλθουν στη Βουλή, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στις 9.30 το πρωί, οπότε και ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή αλλά και την ημέρα ψήφισής του στην Ολομέλεια, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η δρομολόγηση νέων πρωτοβουλιών προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, η εφαρμογή των όσων προβλέπει το νομοσχέδιο.
Γ. Πατούλης: «Να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι»
Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε πως μπροστά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης. «Ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι» υπογράμμισε και κάλεσε το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ενημερωθεί πλήρως για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ψήφισης του δεν θα διαλυθούν μόνο οι Δήμοι αλλά και κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιχειρεί να τιθασεύσει την Αυτοδιοίκηση, δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης του κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών.  
«Προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος και ο Κλεισθένης αυτό δεν μας το εξασφαλίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης που έλαβε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης, το τελικό κείμενο του Ν/Σ  Κλεισθένης 1.
Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μόνες ουσιαστικές αλλαγές που προωθούνται είναι
1.    Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών
2.    Η μείωση της θητείας των αιρετών από τα 5 στα 4 χρόνια.
3.    Η μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών από το Μάιο, στον Οκτώβριο του 2019.
Παρά το γεγονός ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. έγκαιρα κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις της, τόσο κατά τη διάρκεια του διετούς διαλόγου που διεξήχθη, όσο και μετά την κατάθεση του πρώτου σχεδίου του κειμένου του νομοσχεδίου, ο κ. Υπουργός  των Εσωτερικών δεν έλαβε υπόψη του καμία από τις παρατηρήσεις- διορθώσεις που του τέθηκαν από την Αυτοδιοίκηση.
Με μοναδική ίσως εξαίρεση, την αφαίρεση της αρχικής πρόβλεψης να συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη.
Είναι προφανές ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν σκόπευε ποτέ να κάνει διάλογο επί της ουσίας. Γι αυτό κι αγνοήθηκαν και οι αποφάσεις των Συνεδρίων και Έκτακτων Συνελεύσεων της ΚΕΔΕ, των Π.Ε.Δ.  αλλά και του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝ.Π.Ε και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβουλίων της Χώρας.
Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν σκόπευε ποτέ ο κ. Υπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας των πολιτών.
Το Ν/Σ που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή
·         προκαλεί απορρύθμιση στη λειτουργία των Δήμων
·         δεν προωθεί την αποκέντρωση
·         διογκώνει τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
·         υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών
·         διογκώνει δραματικά τη γραφειοκρατία
·         ενθαρρύνει και τροφοδοτεί τη συναλλαγή
·         εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο θεσμικής αποδιάρθρωσης της χώρας
·         προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης
·         οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση
·         διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα των Δήμων δυνάμεων που εκφράζουν τα κάθε λογής άκρα
·         δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση
·         δεν προβλέπει θεσμικό πλαίσιο στήριξης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων
·         Όσον αφορά το Β’ μέρος και την οργάνωση των ΦΟΔΣΑ, η ΚΕΔΕ επιμένει στην κατάθεση χωριστού Νομοσχεδίου στη βάση του Σχεδίου Νόμου που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ.
Σε κάθε περίπτωση, στο παρόν Σχέδιο Νόμου παραβιάζεται το σύνολο των κόκκινων γραμμών της ΚΕΔΕ, κατά συνέπεια απορρίπτεται.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η διάρκεια της θητείας των αιρετών, η ημερομηνία των εκλογών δεν αποτελούν προτεραιότητα, όπως εκφράστηκαν ομόφωνα στα Συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Αυτές οι αλλαγές όπως εισάγονται,
Δεν είναι αλλαγές που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.
Δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία.
Δεν διευκολύνουν την προσπάθειά μας να στηρίξουμε στην πράξη, τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται.
Δεν προωθούν την ανάπτυξη.
Δεν δημιουργούν συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε.
·         εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου Κλεισθένης
·         καλεί το σύνολο του αυτοδιοικητικού προσωπικού της χώρας να βρεθεί στη Βουλή, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στις 9.30 και την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια, που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο, ώστε να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό
·         αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα των πολιτών, η εφαρμογή των όσων προβλέπει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: