Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ : Ερώτηση προς τον κ. Περιφερειάρχη σχετικά με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων σε Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ) και Γενικά (ΓΕΛ) Λύκεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας δεν εγκρίθηκε κανένα από τα ολιγομελή τμήματα των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) του νομού Βοιωτίας. 
Τριάντα ένα (31) τμήματα των ΕΠΑΛ, οι μαθητές και οι καθηγητές τους, που και πέρσι είχαν την ίδια αγωνία και περιπέτεια, θα βιώσουν για μια ακόμη χρονιά την ίδια κατάσταση και τα ίδια συναισθήματα. 
Η ίδια αγωνία και αβεβαιότητα υπάρχει και για τα Εξήντα δύο (62) ολιγομελή τμήματα των ΓΕΛ του νομού Βοιωτίας. 
Όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο παιδείας προχώρησε σε αλλαγές για να εναρμονιστεί με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οδηγίες των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που επιφέρουν συγχωνεύσεις και κλεισίματα τομέων και ειδικοτήτων, ενώ η προώθηση της μαθητείας σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση. 
Είναι προφανές ότι η πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας με τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζει τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει, έρχεται ως αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών της κυβέρνησης και της πολιτικής των περικοπών που εφαρμόζει.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Ποια είναι τα ΑΜΕΣΑ βήματα που σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια έτσι ώστε να μην περικοπεί κανένα ολιγομελές τμήμα σε ΕΠΑΛ & ΓΕΛ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιλογής κάθε μαθητή να σπουδάσει αυτό που επιθυμεί στον τόπο που ζει καθώς και το δικαίωμα του εκπαιδευτικού να ασκεί το λειτούργημά του με αξιοπρέπεια και χωρίς ανατροπές στην εργασία του;
                                                                           

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Γιανναράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: