Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Υιοθετήστε μια Πολιτιστική Διαδρομή


Το Σωματείο «ΔIAZΩΜΑ» προσκαλεί όλους τους πολίτες, τους θεσμούς, τα ιδρύματα και τον επιχειρηματικό κόσμο να υιοθετήσουν τις Πολιτιστικές Διαδρομές –ένα καινοτόμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού που αποτελεί δυναμικό μοχλό ανάπτυξης και αειφορίας των Περιφερειών της χώρας, συμμετέχοντας στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους.
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υπηρετούν τη φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ. Το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη (2014/2149(INI))» περιγράφει το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα ως «κοινό αγαθό», περιουσία δηλαδή όλων των πολιτών του κόσμου και μας προσκαλεί σε συνέργειες και συμμετοχική δράση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση νεών προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού, όπως είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα. 
Για να γίνει η «υιοθεσία» αυτή, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει ευέλικτους τρόπους συμμετοχής1 και δραστηριότητες προσωπικής εμπλοκής2 και στα τέσσερα διακριτά στάδια που απαιτούνται για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη βιωσιμότητα μιας Πολιτιστικής Διαδρομής. Η βασική μας επιδίωξη είναι ο καθένας να βρει τον καταλληλότερο τρόπο συμμετοχής στην οικουμενική αυτή αποστολή.
1Παραδείγματα «υιοθεσίας» μπορεί να είναι: επισκέψεις εργασίας, πανεπιστημιακά workshops, δημιουργία «κουμπαρά» (τραπεζικός λογαριασμός) για μια Πολιτιστική Διαδρομή, σχεδιασμός crowdfunding για τη χρηματοδότηση των μελετών ή και των έργων που αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής.

2Τα 4 στάδια υλοποίησης της Πολιτιστικής Διαδρομής είναι: α) η εξασφάλιση των αρχαιολογικών υποδομών και των υποδομών λειτουργίας, β) η υλοποίηση των ενεργειών προώθησης (μάρκετινγκ) του προγράμματος και των ψηφιακών δράσεων που απαιτούνται, γ) η συμμετοχή της επιχειρηματικότητας μέσα από ένα Σύμφωνο Ποιότητας και δ) η διακυβέρνηση της Διαδρομής μέσω ενός Φορέα Διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: