Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Μάθε για το Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας Βοιωτίας- «Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για χώρους πολιτισμικής αναφοράς της Βοιωτίας»


Από τον Οκτώβριο 2016 λειτουργεί στο νομό μας Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας με θέμα: «Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για χώρους πολιτισμικής αναφοράς της Βοιωτίας». Το Δίκτυό μας εγκρίθηκε από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., κατόπιν της θετικής εισήγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), και  λειτουργεί υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων κ. Μαϊστρέλλη Ευστράτιου. Στο Δίκτυο  συμμετέχουν ήδη 19 σχολεία της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας.
Στόχος του Δικτύου μας ήταν και είναι, αφού μελετήσουμε με τους/τις μαθητές/τριες μας το χώρο ή το μνημείο ή το μουσείο… που επιλέξαμε, να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με ποικίλες δραστηριότητες βιωματικού τύπου, ώστε να καθίσταται γόνιμη και δημιουργική μια διδακτική επίσκεψη στο συγκεκριμένο χώρο.
 Έτσι, αφού προηγήθηκε επιμόρφωση όλων των συναδέλφων του νομού - για το σκοπό αυτό οργανώθηκαν, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, δύο επιμορφωτικές ημερίδες (μία στη Θήβα και μία στη Λιβαδειά) και ένα επιμορφωτικό σεμινάριο στο Μουσείο της Θήβας - τα σχολεία που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο Δίκτυο προχώρησαν, με την καθοδήγησή του Σχολικού Σύμβούλου, στην εκπόνηση και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το χώρο πολιτισμικής αναφοράς που είχαν αναλάβει.
Το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστο. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Δικτύου μας (Σχολ. Έτος 2016-2017) δεκαπέντε πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν, δοκιμάστηκαν με τους μαθητές/τριες, διορθώθηκαν  και πήραν την τελική τους μορφή. .
Κατά το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Δικτύου μας (Σχολ. Έτος 2017-2018) αρκετά σχολεία ανανέωσαν τη συμμετοχή τους με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής τέσσερα νέα πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η ολοκλήρωση και των υπόλοιπων.
Όλο αυτό το πολύτιμο υλικό αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Δικτύου μας http://www.sekthivas.mysch.gr/dti/index.html, έτοιμο να αξιοποιηθεί,  είτε αυτούσια, από όποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί  το χώρο, είτε ως έναυσμα για τη δημιουργία και υλοποίηση του δικού του εκπαιδευτικού προγράμματος  από όποιο σχολείο επιθυμεί να επισκεφθεί την περιοχή μας.
Το ίδιο αυτό υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία: στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε σωματεία… που επιθυμούν μα σχεδιάσουν μια γόνιμη επίσκεψη για τα μέλη τους, αλλά και σε οικογένειες που  επιθυμούν να συνδυάσουν την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.
Στα σχολεία και σε όλες και όλους  τους συναδέλφους, που συμμετείχαν στο Δίκτυό  αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την έμπνευση και  τη δημιουργικότητά τους και  για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Ελπίζουμε η συμμετοχή τους αυτή  στην προσπάθειά μας να τους πρόσφερε ηθική ικανοποίηση και  κυρίως ανανέωση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη όλοι μας…
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε τα μέλη του Δικτύου μας και τα θέματα που επεξεργάστηκαν.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΕΕΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Επίσκεψη στο λιοντάρι, στο αρχαιολογικό μουσείο και στο αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας
Πύργοι, Φρυκτωρίες & Ακροπόλεις της κοιλάδας του Κηφισού & της Κωπαϊδας

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Το λιβαδείτικο κάστρο ζωντανεύει και αφηγείται την ιστορία του

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
Στ΄ Όσιου Λουκά το μοναστήρι
Μονή Παναγίας Σκριπούς. Από τη μυθολογία στην ιστορία και την ορθόδοξη παράδοση.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η γεωστρατηγική θέση της Κορώνειας, αποφασιστικός παράγοντας για την ομώνυμη μάχη.
Επίσκεψη στο Μυκηναϊκό Τάφο και στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού

ΓΕΛ ΘΕΣΠΙΩΝ
Επίσκεψη στην Αρχαιολογική συλλογή Θεσπιών,
Ο θησαυρός των Θεσπιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.
Ιστορική & Περιβαλλοντική Διαδρομή στη Κοιλάδα των Μουσών. 

ΓΕΛ ΒΑΓΙΩΝ
Οι μαθητές του ΓΕΛ Βαγίων μας ξεναγούν στο Καβίριο.
Τα καβιριακά αγγεία του Μουσείου της Θήβας ζωντανεύουν.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ - 2ο ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ
Εξερευνώντας τη «Βυζαντινή Γειτονιά» στο Δικαστικό Μέγαρο της Θήβας

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΘΗΒΑΣ
Κάστρο Καδμείας και Κάστρο Γλα (αναμένεται)


3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
Η καθημερινή ζωή στο Μυκηναϊκό ανάκτορο.

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
Ο Μυκηναϊκός πολιτισμός στο Μουσείο Θήβας

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ

Η ζωή στη Βυζαντινή Βοιωτία- Μουσείο Θηβών

ΓΕΛ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ - ΓΕΛ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΑΣΩΠΙΑΣ
Η Αρχαία Τανάγρα στα βήματα του Παυσανία

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ
Ένας νέος από το Ακραίφνιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ 
Η Ζωή στη Αντίκυρα από την Αρχαιότητα μέχρι την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο

ΓΕΛ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (αναμένεται)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ 
Δημιουργία ιστότοπου. Ηλεκτρονική επεξεργασία υλικού.


Δεν έχετε παρά να  απολαύσετε  κι εσείς τις πολιτιστικές διαδρομές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνουμε,  επισκεπτόμενοι το ιστολόγιό μας http://www.sekthivas.mysch.gr/dti/index.html,  που υποστηρίζεται από το ΕΚ Θήβας, μέλος του Δικτύου μας.

Η συνημμένη εικόνα είναι:

Από τη συμμετοχή του Δικτύου μας στο  Συνέδριο Μουσειακής αγωγής που πραγματοποιήθηκε στη Θήβα από 12-14/5/2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια: