Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Ένα χρόνο μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές- Θετική η ένταξη στην ΕΕ λέει η πλειοψηφία των Ελλήνων


Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019, οι πολίτες της ΕΕ από 27 χώρες θα ψηφίσουν για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια εκδήλωση για τον Τύπο που έλαβε χώρα  στο ΕΚ, ο Πρόεδρός του, Αντόνιο Ταγιάνι, σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις επόμενες ευρωεκλογές του 2019. Στις ευρωεκλογές θα εκλεγούν με άμεση καθολική ψηφοφορία τα 705 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ θα αποφασισθεί έμμεσα και ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, θα λάβουν μέρος στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης οι πολίτες τόσο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο της συζήτησης για το πώς θα ήθελαν οι πολίτες να διαμορφωθεί η Ευρώπη στο μέλλον. Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, διάφοροι ηγέτες κυβερνήσεων των κρατών μελών έχουν κληθεί να συζητήσουν τα οράματά τους για την Ευρώπη με τους ευρωβουλευτές στις συνόδους ολομέλειας. 
Στις αρχές Ιουνίου, το Κοινοβούλιο θα φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 νέους στο Στρασβούργο, οι οποίοι θα εκφράσουν τις ελπίδες και τους φόβους τους για το μέλλον της Ευρώπης και θα συζητήσουν τη μελλοντική της πορεία. 
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018 αποκαλύπτει ότι κατά μέσο όρο το 60% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ to 67% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ. Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 1983.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι δήλωσε τα εξής:
 «Oι επόμενες ευρωεκλογές θα είναι αναμφισβήτητα μία μάχη, όχι μόνο μεταξύ των παραδοσιακών κομμάτων της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου, αλλά και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στα οφέλη της συνεχιζόμενης συνεργασίας και της ολοκλήρωσης σε επίπεδο ΕΕ και εκείνων που θα ήθελαν να ανατρέψουν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 70 χρόνια.» «Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 50% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν. Ως τον Μάιο του επόμενου έτους, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν την ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς και τις σοβαρές επιλογές που θα πρέπει να κάνουμε για τη μελλοντική πορεία της ηπείρου μας.» Αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ καταγράφεται ένα χρόνο πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ανησυχία ωστόσο για την πορεία των πραγμάτων.

Η ιδιότητα του μέλους και η φωνή των Ελλήνων στην ΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, το 45% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ένας στους τρείς Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη. Στην ΕΕ των 28, ο αντίστοιχος μέσος όρος θετικής άποψης αγγίζει το 60%, ενώ μόλις το 12% των πολιτών θεωρεί τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ ως κάτι το αρνητικό.

Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση. Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%.  Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019, ένας στους τέσσερεις Έλληνες πολίτες (41%) δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ φτάνει το 49%.

Δημοκρατία στην ΕΕ

Ποσοστό που ανέρχεται στο 29% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 66% των πολιτών. Μεγάλη αντίθεση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη καταγράφεται και σε αυτό τον τομέα, αφού ικανοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ δηλώνει το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ απογοήτευση δηλώνει μόνο το 42% των πολιτών.

Στο ερώτημα κατά πόσον θα τους επηρεάσει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία για δεύτερη φορά να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (η λεγόμενη διαδικασία τουspitzenkandidaten), το 48% τω Ελλήνων πολιτών απάντησε θετικά, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 49%.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την διαδικασία για εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 87% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι αυτή έχει νόημα μόνο αν συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και το μέλλον της ΕΕ, ενώ το 71% πιστεύει ότι προσδίδει μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογή Προέδρου της Επιτροπής. Το 68% θεωρεί περεταίρω ότι αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ και το 68% πιστεύει ότι δίνει περισσότερη νομιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ατζέντα των Ευρωπαϊκών εκλογών και τα νέα πολιτικά κόμματα
Όσον αφορά τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα ενόψει των προσεχών Ευρωπαϊκών Εκλογών, οι Έλληνες πολίτες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%)  και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%).
Στο ερώτημα αν η εμφάνιση νέων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων σηματοδοτεί αντίθεση προς στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το 63% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι με το να είναι απλά ενάντια σε κάτι δεν βελτιώνεται τίποτα,. Ένας στους έξι ¨Έλληνες (59%) πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή, την οποία μπορούν να φέρουν αυτά τα κόμματα και κινήματα και παρομοίως (58%) ότι τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν νέες και καλύτερες λύσεις. Αντίθετα, το 26% των πολιτών θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας.
Συμπεριφορά ψηφοφόρων
Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες. Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις Ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.
Ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από  τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λάμπρος Αριστ. Ρόδης - Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Βοιωτίας με τον κ. Φάνη Σπανό

www.endelfoisonline.gr