Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση για τη διενέργεια μη επεμβατικής αρχαιολογικής επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της μάχης των Πλαταιών


Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού πρόγραμμα επιφανειακής έρευνας στο πεδίο της μάχης των Πλαταιών ως συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας με το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Η έρευνα φιλοδοξεί να διερευνήσει τις λεπτομέρειες της δραματικής σύγκρουσης των Ελλήνων με τους Πέρσες το 479 π.Χ., να διευκρινιστούν οι φάσεις της μάχης και η ανάπτυξη των αντίπαλων στρατευμάτων στον χώρο. Για το σκοπό αυτό, από 11-6-2018 έως 13-7-2018 ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων θα διασχίσει την περιοχή, η οποία στο μεγαλύτερο τμήμα της εμπίπτει με τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο (ΦΕΚ 1306/Β/24-6-1999).
Σημειώνεται ότι οι μελετητές θα διασχίσουν απλώς τμήματα του πεδίου, δίχως να προκαλέσουν καμιά επέμβαση σε καλλιεργημένες ή μη εκτάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί ραντάρ διείσδυσης εδάφους και αεροφωτογραφήσεις με τη χρήση -εγκεκριμένου από την Υπηρεσία Πολεμικής Αεροπορίας- μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), επίσης χωρίς παρέμβαση στον χώρο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr