Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

Στη Βαρσοβία Παπαθωμά, Νικολάου και Χαραμή για την υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού της Βοιωτίας, αναδείχθηκε υποψήφιο για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 (ΕΜΥΑ 2018  European Museum of the Year Award). Τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας,  προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στη Βοιωτία ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι τους μεταβυζαντινούς  χρόνους,  συμβάλλοντας  στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Για τους λόγους αυτούς η  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με συντονισμένες προσπάθειες και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας,  στηρίζει τις δράσεις του Μουσείου και τις ενισχύει με κάθε δυνατό τρόπο.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη  χαρά για μένα να συνοδεύω την αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σε αυτή την τόσο σημαντική συμμετοχή υποψηφιότητας του βραβείου του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018.
Η  Βοιωτία είναι περήφανη για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας και οι κάτοικοί της σηκώνουν την ιστορία στις πλάτες τους και παρά τις κρίσιμες και δύσκολες εποχές που διανύουν, παράγουν πολιτισμό. Καλή μας Επιτυχία», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.Πως φτάσαμε στην υποψηφιότητα

      Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κατέθεσε τον Ιούνιο του 2017 αίτηση συμμετοχής στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018 , δηλαδή πλήρη φάκελο δικαιολογητικών και παράβολο 500 ευρώ/ με χορηγία που εξασφάλισε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας κ. Ιωάννης Κοτζιάς.  Τον Ιούλιο του 2017 ενημερωθήκαμε σχετικά με την επίσκεψη του μέλους της κριτικής επιτροπής κ. Marco Biscione τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Κατά την διάρκεια της επισκέψεως του έγινε παρουσίαση του Μουσείου, ξεναγήθηκε στους χώρους του, φιλοξενήθηκε από την Υπηρεσία μας στην πόλη της Θήβας, παρέστη το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνάντηση με συντελεστές της Εφορείας και πριν την αποχώρησή του, η Προϊσταμένη της Εφορείας επέδωσε αναμνηστικό δώρο καθώς και οδηγό του Μουσείου συνοδευόμενο από έντυπα της ΕΦΑ Βοιωτίας.
     Στις 4 Δεκεμβρίου 2017  ο πρόεδρος της επιτροπής κ. José Gameiro μας ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή μας πληροί τα κριτήρια και ότι είμαστε ανάμεσα στα 40 υποψήφια μουσεία για το βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς για το έτος 2018.
    Έκτοτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ξεκίνησε την προετοιμασία για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας στην διοργάνωση EMYA 2018.
α) Ετοιμάστηκε video προβολής του Μουσείου,
β) Κατασκευάστηκε ως εμβληματικό αντικείμενο του Μουσείου μας, αντίγραφο σκύφου του 2ου αι. π.Χ. που εκτίθεται στο Μουσείο και φέρει παράσταση του μύθου της ίδρυσης της πόλης της Θήβας από τον Κάδμο, (που βρισκόταν σε αναζήτηση της αδελφής του ΕΥΡΩΠΗΣ),
γ) Κατασκευάστηκε περίοπτο διάφανο κιβώτιο (plexiglass) για την τοποθέτηση του εμβληματικού μας αντικειμένου, που φέρει στα αγγλικά τη λεζάντα του αντικειμένου, κείμενο με τον μύθο και ανάπτυγμα της παράστασης του σκύφου, και
δ) Ετοιμάστηκε σύντομο εισαγωγικό σημείωμα-χαιρετισμός και κείμενο παρουσίασης του εμβληματικού αντικειμένου. 
   Η παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών έχει οριστεί για την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 και ώρα 12.15 στο panel 9 με θέμα ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ με συντονίστρια το μέλος της κριτικής επιτροπής κα Karmele Barandiaran. Στο ίδιο panel συμμετέχουν το δεύτερο υποψήφιο από την Ελλάδα Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και το Lascaux IV, International Centre for Cave Art της Γαλλίας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων του panel 9 κάθε υποψήφιο μουσείο θα δεχθεί ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    Την εκπροσώπηση και παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, ανέλαβε αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας αποτελούμενη από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας κα. Αλεξάνδρα Χαραμή, η οποία θα παρουσιάσει το Μουσείο Θηβών, και τρεις συνεργάτιδες της- αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας, με μέρος των εξόδων ( συμμετοχές στην διοργάνωση, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και κιβώτιο εμβληματικού αντικειμένου) να καλύπτονται από χρηματοδότηση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Θηβαίων, μετά από την 5330/23.03.2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Θηβαίων.

    Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο 12 Μάιου, στο ετήσιο συνέδριο του European Museum Forum (EMF) Annual Conference and European Museum of the Year Award (EMYA) Ceremony 2018, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία.

     Ευχηθείτε μας καλή επιτυχία!

Επίσημη ιστοσελίδα και υποψήφια Μουσεία  2018

          Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr