Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Συνάντηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνη για το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι»


Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ θα εμποδίσει με κάθε τρόπο τη διάλυση των Δήμων και γενικότερα την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης – Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τα κόμματα για τις συνέπιες μιας τέτοιας μεταρρύθμισης προκειμένου να πάρουν θέση»


Π. Λαφαζάνης: Το ν/σ «Κλεισθένης 1», όχι μόνο δεν επιλύει βασικά προβλήματα της Τ.Α, αλλά η ψήφισή του θα επιφέρει νέα βαρύτατα πλήγματα στη λειτουργία των Ο.Τ.Α. και τη ζωή των πολιτών

Με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνη συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης επί του νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση «Κλεισθένης Ι».
Στη συνάντηση συμμετείχε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Ν. Σακούτης καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Β. Πάνου.
Κατά τη συνάντηση ο Γ. Πατούλης κατέθεσε τον κ. Λαφαζάνη φάκελο στον οποίο περιέχονταν οι θέσεις, οι προτάσεις και οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από την ΚΕΔΕ σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, η ΚΕΔΕ εδώ και δυο χρόνια περίπου συμμετέχει με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη και τη μεταρρύθμιση του Κράτους. 
«Έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις επικυρωμένες από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ στο Βόλο, στη Θεσσαλονίκη και στα Ιωάννινα, μια ολοκληρωμένη μελέτη του ΙΤΑ που αφορά στην τριετή στρατηγική μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ένα κείμενο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου. Δεν μπορεί λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αγνόησε τις προτάσεις μας, να  υποστηρίζει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν έχει θέσεις».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της χώρας, τονίζοντας ότι σε ποσοστό 92%, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και συμπλήρωσε:  
«Ο Κλεισθένης Ι δεν οριοθετεί τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείου, Περειφερειών και Δήμων, αφήνει τους Δημάρχους έρμαιο στον εσωτερικό ελεγκτή ο οποίος θα μπορεί να προχωρά σε διώξεις. Είναι σημαντικό ακόμα και με την εφαρμογή ενός συστήματος απλής αναλογικής να μπορεί να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η εξεύρεση λύσεων στα τοπικά προβλήματα. Αυτό όμως που δείχνει να θέλει η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά η χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης».
                                  
Δήλωση Λαφαζάνη

Ο Π. Λαφαζάνης αφού άκουσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ δήλωσε:
Το νομοσχέδιο “Κλεισθένης 1”, όχι μόνο δεν επιλύει βασικά προβλήματα της Τ.Α, αλλά η ψήφισή του θα επιφέρει νέα βαρύτατα πλήγματα στη λειτουργία των Ο.Τ.Α., και κυρίως στη ζωή των πολιτών.
Συγκεκριμένα στοχεύει:
α) στον περαιτέρω έλεγχο των Ο.Τ.Α. από την κεντρική κυβέρνηση και την τρόϊκα πολλαπλασιάζοντας τους ελέγχους σκοπιμότητας, στοχεύοντας στη χειραγώγηση των αιρετών. Διευρύνει την βαριά εποπτεία που ασκούν όλα τα μνημονιακά όργανα, ώστε να εφαρμόζουν οι Ο.Τ.Α. απαρέγκλιτα τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τροϊκανών ως μακρύ χέρι τους.
Κωδικοποιεί, συστηματοποιεί και προβάλλει στο μέλλον όλες τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχει υποστεί η Τ.Α τα 8 χρόνια μνημονίων (ελαστικές σχέσεις εργασίας, παρακράτηση κατά 60% θεσμοθετημένων πόρων της από φόρους που προορίζονται για τους Ο.Τ.Α. κλπ). Υιοθετεί το πνεύμα “Καλλικράτη” και τροποποιεί το συγκεκριμένο νόμο σε χειρότερη κατεύθυνση.
β) προχωρά σε βαθύτερες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις με την υιοθέτηση της επέκτασης της ανταποδοτικότητας (πράσινο), την “επιχειρηματικότητα” με κατάργηση των περιορισμών του “Καλλικράτη” για ανώνυμες εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, “αξιοποίηση” της τοπικής περιουσίας (τύπου ΤΑΙΠΕΔ), ενεργειακή αξιοποίηση (καύση) των απορριμμάτων κλπ με συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο, χαρίζοντας κοινωνικά αγαθά στους ιδιώτες.
γ) τέλος, μέσα σ' αυτά τα άκρως αντιδραστικά πλαίσια λειτουργίας της Τ.Α, η κυβέρνηση διατείνεται ότι φέρνει στην εκλογή των οργάνων την απλή αναλογική ως αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των Ο.Τ.Α.
Δηλώνουμε ευθέως ότι τασσόμαστε υπέρ της απλής αναλογικής του ενός γύρου με εκλογή των Δημάρχων και των περιφερειαρχών από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με την εκλογή του δημάρχου και περιφερειαρχών σε δύο γύρους ενισχύει τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα λειτουργίας των Ο.Τ.Α., δεν προωθεί τις προγραμματικές συγκλίσεις, αποπολιτικοποιεί τη λειτουργία τους και δεν έχει σχέση με την απλή και άδολη αναλογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: