Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Με την βραβευμένη ταινία για την ιστορία του Λιντετσε ξεκινούν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης του Διστόμου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΝΤΕΤΣΕ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ, ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ, ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!

Ίδια ημερομηνία με το Διστομο- 10 Ιουνίου- όλοι οι άνδρες του Λίντετσε εκτελούνται από τους Ναζί Γερμανούς, οι γυναίκες και τα παιδιά στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ελάχιστοι γλυτώνουν, το χωριό ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά και γίνεται χωράφια...
Ένα μόνο δέντρο γλύτωσε & ''λέει'' την ιστορία του μεγάλου εγκλήματος του φασισμού/ναζισμού: Το ντοκιμαντέρ <<Ένα Δένδρο Θυμάται...>> του Κώστα Φόλλα, βραβεύτηκε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Νεότητας και προβάλλεται στο ΔΙΣΤΟΜΟ, το Σάββατο 2 Ιουνίου, για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!
Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου, αποφάσισε φέτος να περιλάβει στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τους 228 σφαγιασθέντες Διστομίτες, την προβολή της βραβευμένης αυτής ταινίας . Η ταινία αναφέρεται, με μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία, στην ιστορία της αδελφοποιημένης με το Διστομο, κωμόπολης της Τσεχίας που οι ναζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά!- την 10η Ιουνίου 1942, ως αντίποινα για τη δολοφονία του άμεσου συνεργάτη του Χίτλερ, Ράινχαρντ Χάιντριχ. Δίστομο και Λίντετσε, όπως και το Οραντούρ της Γαλλίας- που καταστράφηκε και αυτό την ίδια ημερομηνία- πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και αποτελούν σύμβολα στον αγώνα κατά του φασισμού .
Η προβολή θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στις 9.30 μ.μ. στο ανοιχτό χώρο μεταξυ του Μουσείου Θυματων Ναζισμού και το Αρχαιολογικό Μουσειο Διστόμου. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την συμμετοχή και του δημιουργού του ντοκιμαντερ δημοσιογράφου Κώστα Φόλλα, με συντονιστή τον Γιάννη Λεμονή, της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειας.

Η αφίσα ειναι προσφορά του Κώστας Ψώνης

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: