Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ- Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο - Δελφοί 5-8 Ιουλίου 2018


Μια διαχρονική και υπόγεια σχεδόν σχέση συνδέει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με το έργο του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Από καιρό τα ερωτηματικά, οι αγωνίες, οι ανησυχίες του απαράμιλλου αυτού σκηνοθέτη και τέλειου θεατράνθρωπου ήταν μέλημα και πρόβλημα επίσης του Κέντρου. Έτσι εύρισκαν πρόσφορο έδαφος για να παρουσιαστούν στους Δελφούς οι πάντα αξιόλογες προσπάθειες του Θεόδωρου Τερζόπουλου είτε ως ερευνητικοί πειραματισμοί, είτε ως προτεινόμενες λύσεις.
Η αποδοχή τους, τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδήμονες και τους κριτικούς, στάθηκε πάντα ενθαρρυντική, συχνότατα μάλιστα ενθουσιώδης.
Ας μνημονεύσω επίσης ότι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος είχε επί σειρά ετών την καλλιτεχνική διεύθυνση των εμβληματικών συναντήσεων Αρχαίου Δράματος που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Απλό εφέτος αντίδωρο αυτής της πολύχρονης φιλίας του Θεόδωρου Τερζόπουλου προς το Κέντρο, το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη αυτόν με τον τίτλο «Η επιστροφή του Διόνυσου», αφιέρωμα που αποτελεί και τον βασικό κορμό των εφετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Κέντρου. Συμμετέχουν διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες πανεπιστημιακοί, ερευνητές και καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή τους.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, με κύρια αναφορά «Από τις Βάκχες στις Τρωάδες», διεθνές συμπόσιο, εργαστήριο σχετικό με τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου και φωτογραφική και ηχητική εγκατάσταση, εκτός βέβαια από τις παραστάσεις, σε σκηνοθεσία του τιμωμένου, στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών, των Τρωάδων του Ευριπίδη.
Οι πολυπληθείς αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση.
Πολύτιμη υπήρξε η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Να θυμίσω άλλωστε ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως Έτος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πράγμα που καθιστά τους Δελφούς κύρια αναφορά των σχετικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Η ποικιλία και ο πλούτος του αφιερώματος δεν επισκιάζει τις άλλες εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος του Κέντρου. Επέμεινα προσωπικά, λόγω της συνεχούς παρουσίας μου τότε στην Σορβόννη, να μνημονευθεί η πεντηκοστή επέτειος των γεγονότων του Παρισινού Μάη. Μολονότι η νεανική φοιτητική κυρίως εξέγερση του 1968 εκδηλώθηκε σε διάφορα σημεία του πλανήτη (ΗΠΑ, Γερμανία, ως και Ιαπωνία) και παρόλο που η Ελλάδα, λόγω της αστυνόμευσης από την χούντα έμεινε στο περιθώριο, είναι αναμφισβήτητο ότι, τα παρισινά κυρίως δρώμενα, σημάδεψαν ανεξίτηλα τον τρόπο σκέψης, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και γενικά τον τρόπο ζωής και το δυτικό ευρωατλαντικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Σχετική ημερίδα θα οργανωθεί από το Κέντρο σε εύθετο χρόνο και μάλλον στην Αθήνα.
Όσο για τα άλλα προγράμματα και εκδηλώσεις, να θυμίσω την Δελφική Ακαδημία που διευθύνει ο Παναγιώτης Ροϊλός με συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από Η.Π.Α και Ευρώπη και με χορηγία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Να μνημονεύσω τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για την οργάνωση διεθνούς εργαστηρίου σχετικού με το αρχαίο δράμα, επίσης το σεμινάριο φωτογραφίας από τον Πλάτωνα Ριβέλλη με θέμα «Ο Άνθρωπος και η εικόνα του» και τέλος αναφέρω όλως ιδιαίτερα, το Art Campus 2018 των Φίλων της Μουσικής, με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων λυρικών τραγουδιστών που έργο τους θα παρουσιασθεί στους Δελφούς με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Πλουσιότατο λοιπόν το θερινό πρόγραμμα, και εφέτος οργανώθηκε, παρόλα τα πενιχρά οικονομικά μας μέσα, χάρη στην αφοσίωση και την επαγγελματική ποιότητα των ολιγάριθμων συνεργατών του Κέντρου. Μόνο ευχαριστίες και συγχαρητήρια μπορώ να τους απευθύνω ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Ελένη Αρβελέρ
Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών



Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση,  οργανώνει από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2018 στους Δελφούς το αφιέρωμα Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ προς τιμήν του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρου Τερζόπουλου.
Το όνομα του Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών:
-Υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εμβληματικών Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος της περιόδου 1985-2004 που οργάνωσε το Κέντρο Δελφών με ιστορικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών και σε σκηνοθεσία μεγάλων ονομάτων του παγκόσμιου θεάτρου όπως ο Tadashi Suzuki, ο Robert Wilson, ο Yuri Lyubimov, ο Andrzej Wajda, ο Tony Harrison, ο Anatoly Vasiliev κ.α.
-Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, κατά την ΙΙ Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου 1986 οι πολυβραβευμένες Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου, για να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια περισσότερο από 400 παρουσιάσεις σε 30 χώρες.
-Στους Δελφούς, στον μυθικό τόπο συμφιλίωσης και συμβίωσης του Απόλλωνα με τον Διόνυσο, ιδρύθηκε το 1985 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ. Κατά τα τελευταία 33 χρόνια αναπτύχθηκε στο χώρο αυτό η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου, η οποία επανασυνδέει το θέατρο με τον βαθύτερο πυρήνα του, το σώμα και την φωνή του ηθοποιού με τον μυθικό θεό του θεάτρου Διόνυσο.  
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος επιστρέφει φέτος στους Δελφούς, τιμώμενος από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με τις Τρωάδες του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών στις 6 και 7 Ιουλίου. Οι Τρωάδες είναι παραγωγή του Οργανισμού «Πάφος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017» και παρουσιάστηκε στις 7& 8 Ιουλίου 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση.
Στο αφιέρωμα Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ λαμβάνουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές, σκηνοθέτες και μεγάλοι δάσκαλοι του θεάτρου, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από την Κορέα, την Ταιβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Βρετανία, την Πολωνία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 5 Ιουλίου:
Εγκαίνια Φωτογραφικής εγκατάστασης Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Επιμελητές:
Johanna Weber, φωτογράφος & Αλέξανδρος Κόκκινος, γλύπτης-αρχιτέκτονας

Έναρξη ηχητικής εγκατάστασης ΕΝΟΠΑΙ
Επιμελητής:
Παναγιώτης Βελιανίτης, συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός

Παρασκευή 6 Ιουλίου
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ
Επίδειξη

Παρασκευή 6 & Σάββατο 7 Ιουλίου
Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ- Σκην. Θεόδωρος Τερζόπουλος
Αρχαίο Θέατρο Δελφών, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Ιουλίου
Συμπόσιο «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Από τις Βάκχες στις Τρωάδες»

Κυριακή 8 Ιουλίου
Μουσική παράσταση: Ο ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ με τον Δημήτρη Τηλιακό



Είπαν για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο:

«Στο θέατρο του Τερζόπουλου ο μύθος δεν είναι παραμύθι, αλλά συμπυκνωμένη εμπειρία, σ’ ένα ταξίδι στο τοπίο της μνήμης,μια αναζήτηση των χαμένων κλειδιών της ενότητας του σώματος με τον λόγο, της λέξης ως φυσικής οντότητας» 
Χάινερ Μύλλερ, συγγραφέας- ποιητής, σκηνοθέτης


«Η μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου είναι σωκρατική: η αντίληψη ότι όλοι φέρουμε το παρελθόν, τους προγόνους μας και συμμετέχουμε σε μια συλλογική μνήμη εγγεγραμμένη όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στο σώμα μας».

Ετέλ Αντνάν - Συγγραφέας, Ζωγράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια: