Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Τo "τέρας" της γραφειοκρατίας, διοικητικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες οδήγησαν στην ακύρωση του πιλοτικού πλωτού φράγματος στην Αλυκή – Βοιωτίας


Ακυρώθηκε η εγκατάσταση του πιλοτικού πλωτού φράγματος για την προστασία από τις μέδουσες, που είχε προσφερθεί προς το Σ.Π.Ο.Α.Κ. από κατασκευαστική εταιρεία του είδους και για το οποίο είχε αναλάβει την ευθύνη αδειοδότησης, εγκατάστασης και συντήρησης ο Οικιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "Αργώ" στην παραλία της Αλυκής – Βοιωτίας.
Στόχος ήταν η έγκαιρη εγκατάσταση, στις αρχές Μαΐου όπως προβλέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να αποτελέσει πιλοτική κατασκευή για όλο τον Κορινθιακό, προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας, αφενός για την προφύλαξη των λουομένων και αφετέρου για την αντοχή του σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Παρότι ο σχετικός φάκελος αδειοδότησης ετοιμάστηκε και κατατέθηκε εγκαίρως, πριν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στο Παράρτημα του Λιμεναρχείου Ιτέας στην Δομβραίνα, κατόπιν και της σημαντικής βοήθειας της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ως προς την προβλεπόμενη οικολογική - περιβαλλοντική μελέτη, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια.
Η σημαντική αυτή καθυστέρηση ακύρωσε ουσιαστικά στην πράξη την έννοια της πιλοτικής εγκατάστασης, αφού ήδη δύο παρόμοια φράγματα κατασκευάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από ιδιώτες – επαγγελματίες, στην παραλία στο Λουτράκι και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την αποτελεσματικότητά τους.
Ίσως γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και με αφορμή την σημαντική καθυστέρηση αδειοδότησης και ρύθμισης των διαδικασιών κατάθεσης της απαραίτητης προκαταβολής από το Σύλλογο, όπως ισχυρίζεται ο δωρητής του πλωτού φράγματος, μας ειδοποίησε ότι αποσύρει την δωρεά και ακυρώνει την κατασκευή του.
Λυπούμαστε γι’ αυτή την εξέλιξη. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Οικιστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου "Αργώ" για την πρωτοβουλία και την διάθεση συνεισφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, ασχέτως εάν "αστάθμητοι παράγοντες" δεν επέτρεψαν την υλοποίησή της.
Επανερχόμενοι σε προηγούμενο αίτημα προς τους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς, ζητούμε την διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και τονίζουμε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου δημόσιας χρηματοδότησης, για την επιδότηση κατασκευής πλωτών φραγμάτων σε όλες τις παραλίες του Κορινθιακού από επαγγελματίες και Δήμους.

                                                                                                Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: