Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πατούλης: Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τους Δήμους

«Αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποσύρει το νομοσχέδιο "Κλεισθένης Ι" τότε η αυτοδιοίκηση ενωμένη και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσει δυναμικά με όλα τα μέσα που διαθέτει» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σε αποκλειστική δήλωση του , προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
«Δεν συζητάμε αυτό το κείμενο που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση. Βάση του διαλόγου μπορούν να είναι οι ξεκάθαρες θέσεις που έχει παρουσιάσει εδώ και μήνες η Κ.Ε.Δ.Ε» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών και έχει τεθεί σε διαβούλευση «συγκρούονται δύο Ελλάδες. Δύο αντιλήψεις. Η Ελλάδα των μεγάλων αλλαγών, ανατροπών και μεταρρυθμίσεων που εκφράζει η αυτοδιοίκηση και χρειάζεται η πατρίδα μας και η Ελλάδα της συντήρησης, της χρεοκοπίας και του ξεπερασμένου γραφειοκρατικού μοντέλου διαχείρισης του κράτους, που μας οδήγησε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση».
Κατά τον κ. Πατούλη «η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύεται στην πράξη ότι έγινε "συστημικότερη του «συστήματος" που ήρθε θεωρητικά να ανατρέψει. Εμμένει σε μια λογική μικροκομματικής διαχείρισης που υπηρετεί όχι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, αλλά εκλογικές σκοπιμότητες. Προτάσσουν το εκλογικό σύστημα όταν εμείς προτάσσουμε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας του κράτους». «Αντίθετα για μας» σημειώνει «προτεραιότητα είναι το συμφέρον της πατρίδας, για εκείνους οι επόμενες εκλογές».
Επίσης αναφέρει ότι «αποδεικνύεται στην πράξη, ότι η μόνη δύναμη αλλαγής και προόδου στην Ελλάδα είναι η αυτοδιοίκηση». Και «το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου "Kλεισθένης I" αναδεικνύει τη διαφορά αντίληψης που έχει το υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα η κυβέρνηση, σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες της αυτοδιοίκησης και της πατρίδας μας».
Κατά τον κ. Πατούλη, στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ όπως και στην κοινή συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), μεθαύριο Παρασκευή 11 του μήνα «θα θέσουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και θα στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας: Αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποσύρει το σχέδιο νόμου, η αυτοδιοίκηση ενωμένη και μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσει δυναμικά με όλα τα μέσα που διαθέτει. Δεν συζητάμε αυτό το κείμενο, που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση. Βάση του διαλόγου μπορούν να είναι οι ξεκάθαρες θέσεις που έχει παρουσιάσει εδώ και μήνες η Κ.Ε.Δ.Ε». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους δεν είναι πολυτέλεια. Είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς. Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι «η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικές που να υπηρετούν την απλή λογική, και όχι απλή αναλογική».
Στη δήλωση του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο κ. Πατούλης επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση και καμία διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο που προσβάλλει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης καθώς δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση όπως είναι η αποκέντρωση και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση. Θα δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου αρκεί όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι θα συζητήσουμε για θεσμικές αλλαγές ουσίας και όχι για ένα σχέδιο νόμου που οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους. Εμείς θέλουμε τα προβλήματα των κατοίκων των δήμων μας να λύνονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί στην πράξη η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Ως αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μιλάμε για την ουσία, ενώ η άλλη πλευρά με τη μέχρι τώρα στάση της επιβεβαιώνει καθημερινά ότι μοναδικό μέλημα της είναι να ισοπεδώσει έναν θεσμό στον οποίο μέχρι τώρα δεν κατάφερε να έχει σημαντική επιρροή. Το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει να υποχωρεί σε ότι αφορά στο χρονικό διάστημα για τη διαβούλευση είναι μεν θετικό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Για μας το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δόθηκαν για τη διαβούλευση, αλλά επεκτείνεται και στο περιεχόμενο του σχεδίου».
Υπενθυμίζει δε, ότι το ΔΣ της ΚΕΔΕ «πρόσφατα αποφάσισε να απορρίψει στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και να το επιστρέψει στον υπουργό ως απαράδεκτο, γιατί δεν προωθεί καμία αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις που έχει εκφράσει και καταθέσει επίσημα η Κ.Ε.Δ.Ε, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που έχει σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, για να επιτελέσει το έργο του, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών. Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Από τις συνεδριάσεις της πλειονότητας των δημοτικών συμβουλίων της χώρας προκύπτει ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι αποδεκτό στην αυτοδιοίκηση».
Τέλος σημειώνει «για μας έχει αξία να μάθουμε ποια είναι η θέση των βουλευτών σχετικά με το επίμαχο σχέδιο νόμου και την επιβολή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό καθώς και τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις της ΚΕΔΕ, επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε όλη την Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε ότι αφορά όλους τους πολίτες της χώρας, η διάλυση των δήμων» .
ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: