Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Δικαιώθηκαν από το ΣτΕ οι αιρετοί για τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.ΕΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας απέτυχε.
Η προσπάθεια να ξανανοίξουν οι χωματερές στην Περιφέρειά μας επίσης απέτυχε.
Τα ήδη δρομολογημένα και σημαντικά έργα της Φωκίδας (Μονάδα κομποστοποίησης & Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - ΧΥΤΥ) και της Θήβας (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων – ΜΕΑ) θα κατασκευασθούν με δημόσια χρηματοδότηση και όχι με Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα – (ΣΔΙΤ).
Με δημόσια χρηματοδότηση θα κατασκευασθούν και τα υπόλοιπα απαιτούμενα μεγάλα και σημαντικά έργα (Λαμίας & Χαλκίδας) καθώς και σειρά άλλων (μικρές μονάδες κομποστοποίησης και σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων).
 Δημόσια θα παραμείνει και η διαχείριση των έργων και εγκαταστάσεων στερεών αποβλήτων, όπως και σήμερα με την εποπτεία των Δήμων.
Μετά από 562 ημέρες (από 14/09/2015) ενός αδυσώπητου και λυσσαλέου πολέμου κατά του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, με πρωταγωνιστές πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, 2 ανώτατα δικαστήρια, έθεσαν τέρμα στην παραφιλολογία περί «μη νομιμότητας της μετατροπής της νομικής μορφής του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α)  Στερεάς Ελλάδας σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α» και της λειτουργίας του.
Πιο συγκεκριμένα
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ΄ αριθ. 3/2017 ομόφωνη απόφαση της 7μελούς μείζονος σύνθεσης, τελεσίδικα αποφάσισε ότι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας νομίμως μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α και λειτουργεί.
Στην ίδια απόφαση δίνεται η σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – ΜΕΑ Θήβας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας , με την υπ΄ αριθ. 923/2017 ομόφωνη απόφαση της 7μελούς μείζονος σύνθεσης, τελεσίδικα αποφάσισε ότι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας νομίμως μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α και λειτουργεί.
Οι ομόφωνες αποφάσεις των 2 ανωτάτων δικαστηρίων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Ν. 4071/2012, ότι δύναται να μετατραπεί η νομική μορφή του Περιφερειακού Συνδέσμου Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας σε Ανώνυμη Εταιρεία των Ο.Τ.Α με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και όχι μετά από συγχωνεύσεις όλων των τοπικών Φο.Δ.Σ.Α στον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας.
Αυτή την αυτονόητη ανάγνωση και ερμηνεία του Ν. 4071/2012, κατανοητή ακόμη και από μη νομικούς, κάποιοι σκόπιμα την ερμήνευσαν ακριβώς αντίθετα και μέσα από την πιο μαύρη προπαγάνδα προσπάθησαν να ακυρώσουν τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και λύσεις για την Περιφέρειά μας και να σπιλώσουν θεσμούς και πρόσωπα. 
Μια προπαγάνδα που δεν έλαβε υπόψη, όχι μόνο την γραμματική ερμηνεία του νόμου αλλά και την βασική δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, στην συγκεκριμένη περίπτωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων και των οργάνων τους, δηλαδή των Δημοτικών Συμβουλίων.
Όσον αφορά τους δημόσιους λειτουργούς που μέσα από πράξεις, παραλείψεις, σκοπιμότητες & παράνομες συμπεριφορές δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα εκεί που δεν υπήρχε, θα κληθούν να απολογηθούν στην δικαιοσύνη.
Η οικονομική ζημία που υπέστη ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε και κατ΄ επέκταση οι Δήμοι και οι πολίτες ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και αφορά τα διαφυγόντα έσοδα από την καθυστέρηση της κατασκευής της ΜΕΑ Θήβας για ενάμιση έτος.
Αυτά τα διαφυγόντα έσοδα θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ, μέσα από τις νόμιμες οδούς.  
 Αντίστοιχη ήταν και η περιβαλλοντική επιβάρυνση αφού όλα τα απορρίμματα οδηγούνταν προς υγειονομική ταφή, λόγω της καθυστέρησης κατασκευής και λειτουργίας της ΜΕΑ Θήβας και της μη εκτροπής των οργανικών απορριμμάτων αλλά και της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών.
Και ενώ επί 18 μήνες κάποιοι εντός και εκτός προσπαθούσαν μανιωδώς να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια οργάνωσης του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας και να δημιουργήσουν την γνωστή εικόνα που βιώνουν άλλες περιοχές της χώρας μας, με τα απορρίμματα στους δρόμους, ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, με συνεργασία των Δήμων – Μελών του και περιφερειακή συνείδηση, προχώρησε στο κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών, στην στελέχωση του Φο.Δ.Σ.Α και την  ορθή λειτουργία των έργων, την ενιαία τιμολογιακή πολιτική (25,17 ευρώ/τόνος με το Φ.Π.Α για το 2017) για όλους τους ΧΥΤΑ και την υποβολή προτάσεων (συνολικού προϋπολογισμού 139.616.422,06) για ένταξη των απαιτούμενων έργων με δημόσια χρηματοδότηση.
Αυτά ακριβώς επιδίωκαν να ακυρώσουν όσοι σε καθημερινή βάση είχαν αναλάβει εργολαβικά να συκοφαντούν τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.
Ας το πάρουν απόφαση  
Τα απορρίμματα της Περιφέρειάς μας δεν θα τα διαχειριστούν ιδιώτες.
Δεν θα υπάρξει κερδοσκοπία στις πλάτες των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτά τα γνωρίζουν οι πολίτες της Περιφέρειάς μας και έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν αυτό που βλέπουν να γίνεται στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τα ψέματα και την παραπληροφόρηση που τους βομβαρδίζουν.
Γνωρίζουν πολύ καλά ποιος συνέβαλε στο κλείσιμο των χωματερών και βοήθησε στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας και ποιοι αρνήθηκαν να επιβάλουν την εφαρμογή των νόμων.
Γνωρίζουν εντέλει ποιος προστατεύει επί της ουσίας το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον και ποιος στα λόγια.
Οι πολίτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να συγκρίνουν τον τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με άλλους Φο.Δ.Σ.Α και άλλες περιοχές σε όλα τα δεδομένα (τιμολογιακή πολιτική, εισερχόμενες ποσότητες απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, σχεδιασμός & εντάξεις έργων, ενίσχυση των Δήμων – Μελών του κ.α), τα οποία πάντα δημοσιοποιούνται και είναι στη διάθεση όλων.
Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος μιας άθλιας ιστορίας, στημένης σε κάθε της λεπτομέρεια με ηθικούς αυτουργούς και εκτελεστικά μέλη.
Αυτή η ιστορία διανθίσθηκε κατά καιρούς με λαμπρές ιδέες και συνθήματα περί αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, περί νομοθετικών πρωτοβουλιών για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των Φο.Σ.Δ.Α, περί της δήθεν αυτοδιάθεσης των Δήμων  και άλλα τέτοια.
Επειδή όμως η ζωή είναι σκληρή και η πραγματικότητα ακόμη περισσότερο, δεν είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς και να ελέγξει τα λόγια με τις πράξεις, διότι όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται.
Και όπως λέει και ο λαός μας «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».
Στην περίπτωσή μας βέβαια μας πήρε λίγο παραπάνω με κόστος για το περιβάλλον, τη χώρα και τους πολίτες.
Αυτό το κόστος, εξ ονόματος των δημοτών μας, θα ζητήσουμε μέσω της Δικαιοσύνης να το πληρώσουν οι έχοντες την ευθύνη, και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να αποφασίζουν και να λειτουργούν έξω και πάνω από τους νόμους.


Θήβα : 30/03/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: